Vila Sol har designats av Donald Steel, och är en underbar 27-håls anläggning i utkanterna av Vilamoura. Anläggningen öppnade 1991 och är mycket naturskön. Det finns gott om fåglar, blommor, buskar och träd och i dammarna ser man ofta sköldpaddor. Golfbanan har varit värd för många stora mästerskap, så som Portuguese Open 1992 och 1993, och kvalet till seniortouren. Fairway kantas av stora pinjeträd, så det är en stor fördel att slå rakt samt att låta drivern vila i bagen på många hål.

De tre slingorna kallas Prime, hål 1 - 9; Challenge, hål 10 - 18; och Prestige, hål 19 - 27.  Normalt använder golfklubben start från alla tre tees: 1, 10 och 19. Normalt spelas slingorna 1-18, 10-27 och 19-9, men under lågsäsong eller banarbet så kan klubben använda sig av en annan bansträckning.

Perfekt golfbana för 9 hål

En annan fördel med Vila Sol är att de tre slingorna är perfekta för den som vill spela sena eftermiddagsrundor, då det är lite kö på golfbanan. Samtliga tre slingor slutar och börjar nära klubbhuset.

Träningsmöjligheter

Precis intill klubbhuset ligger ett träningsområde med en stor puttinggreen, bunkrar och driving range. På andra sidan rangen finns ett övningsområde med bunker, övningsgreen samt utslagsmattor och en golfakademi, Golf Integrated golf akademi erbjuder grupp- eller enskild träning med ett stort antal tekniska analysverktyg för både sving och närspel. Området är också öppet för egen träning för den som köper poletter av golfakademin.  

Tre 9-hålsslingor och tre 18-håls bankombinationer

Vila Sol har tre 9-hålsslingor som kombineras till tre 18-hålsbanor. I Skandinavien är det vanligt att varierar med en 18-hålsbana  och en 9-hålssling och byter varje vecka, men på VilaSol använder klubben oftast  alla tre kombinationer samtidigt. Bankombinationerna har tre olika slopetabeller och därmed tre olika scorekort och dessa återfinns även i moderna tekniska hjälpmedel såsom Garmin-klockor och liknande. Hålen är numrerade 1-27 och bankombinationerna spelas alltid i stigande ordning, Prime-Challenge (1-18), Challenge-Prestige (10-27) och Prestige-Prime (19-9).

Alla bankombinationerna är från såväl gul som röd tee relativt långa jämfört med skandinaviska banor. Slopetabellerna ger å andra sidan här relativt många extra slag. Greenerna är välskötta, generöst tilltagna och måttligt ondulerade. Farten på greenerna varierar under vintersäsongen, men hålls alltid på en sådan nivå så att utmaningarna på puttninggreen är hanterbara för såväl amatörer som övriga.

Alla tre slingor är lätta att gå, eftersom golfbanan inte är kuperade. De backar som finns är relativt flacka och korta. Alla hål spelas i enskilda rumsytor avgränsade av pinjeträd, så det är sällan man störs av mötande hål eller ”fore”, trots att vissa hål är ganska smala.

Prime | Hål 1-9

Slingan som heter Prime inleds med tre hål med par-4 och en snittlängd på nära 365 meter från gul tee.  Längden är verkligen en utmaning för de flesta, men det är ofta bra rull på fairway. Efter den något tuffa starten, så kommer ett omtyckt par-3, där det gäller att hålla bollen på höger sida. Fortsättningen på slingan är betydligt lättare, men  en dogleg par-4 runt en damm och sedan en relativt kort par-5 med vatten till vänster. Sjunde hålet är en par-3 där det gäller att välja rätt klubba för att slå över en damm mellan tee och green.  Hål 8 är en utmanande par-5 som går svagt uppför, där det ofta lönar sig att spela säker istället för att chansa och gå för green på minsta möjliga antal slag. Det avslutande hålet på slingan är banans kortaste och lättaste par-4, som spelas drygt 280 meter från herrtee.

Challenge | Hål 10-18

Challenge är oftast den mest uppskattas slingan, samt de hål som upplevs som enklast av våra gäster. Hål 10 går parallellt med hål 18 och är en dogleg vänster som kräver ett rekorderligt utslag för att nå just doglegen och därefter återstår ett inspel i lätt nedförslut. Alternativet är att pitcha fram sig till doglegen för ett ännu närmare inspel. Därefter följer en relativt kort par-5 som de flesta når på förväntat antal slag enligt spelhandicap, Tolfte hålet är återigen en relativt kort dogleg vänster, där inspelet till en kraftigt upphöjd green är en riktig utmaning. En backa efter green tar spelaren till  banans högsta punkt och 13:e tee, vilket bjuder på en mycket vacker vy ner mot det hålets green. Hål 13 är en par-3 som räknas som banans enklaste hål, trots att greenen vaktas av två bunkrar. Efterföljande hål 14 är en lång par-5 helt utan bunkrar, vilket kompenseras detta av en liten damm precis framför green. Hålet som följer är en par-3 i uppförslut, varvid de flesta rekommenderas att ta till två klubbor extra för att nå green. Challenge-slingan avslutas därefter med tre par-4, varav det långa hål 18 är det svåraste. Greenen på hål 18 ligger placerad nedanför klubbhusterrassen, vilket gör det väldigt trevligt för vänner och bekanta som kan följa med spelet, samtidigt som de njuter av sol och något gott att dricka.

Presige | Hål 19-27

Prestige benämns som den smalaste slingan, men vid sidan av en extremt smalt par-5,  så finns det i övrigt väl tilltagna ytor att landa sneda slag på. Det inledande 19:e hålet är en par-5 med vida landningsytor, med undantag för området där andar slaget bör landa. Lyckas det slaget, så brukar de flesta nå green på rätt antal slag. Därpå följer en relativt enkel par-3, så vida det inte blåser motvind.  Hål 21 brukar anses som slingans svåraste. Det är en par-4 med en tee är omsluten av pinjeträd och en green vaktad av vatten såväl frontalt som på hela vänstersidan. De flesta golfare är nöjda med en bogey eller om de får med sig en poäng från det utmanande hålet.  Nästa hål är en lättscorad, kort par-4 som oftast spelas i medvind och inte brukar betyda några större svårigheter, förutom för dem med kraftig vänsterskruv.  En kort promenad från green till tee leder fram till slingans största utmaning, det 23:e hålet och en par-5 på dryga 500 meter från gul tee. Hålet kantas av hundratals vackra pinjeträd och fairway som är endast drygt 30 m bred. Det är frestande att slå en bra drive, men den eftertänksamme och taktiske spelaren väljer oftast att ta mindre klubba för att försöka nå green med bara ett extra slag. Därpå följer en till kort och enkel par-4, men där många hamna bland träden till höger  i en tät pinjeskog.  Hål 25 är en kort par-3, som ofta kräver mer klubba än man tror. Greenen är djup, så hålet spelas mycket olika beroende på vind och flaggplaceringen. De avslutande hålen är två utmanande par-4. Hål 26 har en upphöjd green vaktad av en vacker, men förrädisk, bäck. De flesta amatörer brukar spela fram mot vattnet till en platå, för att sedan slå över nästa slag och minimera risk för plikt.  Det avslutande hålet på slingan är en par-4 med en inbjudande, bred fairway som vaktas av en stor damm till vänster. Hål 27 slutar nära tee 19 och tee 10, en mycket kort promenad från klubbhuset.

28:e hålet

Normalt kallas ju baren i klubbhuset för 19:e hålet, men på Vila Sols 27-hålsanläggning så blir det 28:e. Klubbhus och restaurant finns alltid nära oavsett på vilken slinga man än avslutar dagens rond. Klubbhuset har mycket hög standard med stora ytor såväl inomhus som på uteterrassen, med utsikt över 18:e fairway och green. Restauranten har en meny med diverse smårätter, men även pizzor och a la carte. Personalen pratar flytande engelska och alltid mycket service minded. Reception och shop ligger intill restaurangen. I reception kan golfare även boka starttider på övriga golfbanor inom gruppen Pestana, så som Gramacho, Pinta, Alto och Silves.

Hotell

Visa stor Google karta »

Sök och jämför priser   Boka boende, golf, transfer och hyrbil