Nulägesrapport 2020-08-24

Livet är inte som vanligt på grund av Corona och det är många resenärer som funderar på om de ska resa eller inte under hösten. Vi har nu varit på plats i drygt två veckor för att kunna skicka en nulägesrapport och berätta om vad som är annorlunda på våra destinationer. Varför är det så få som smittats i sydvästra Spanien? Vad finns det för olika alternativ för resenärer som  väljer att inte resa i höst? Vi har sammanställt statistik och förklarat nedan.

Destinationerna El Rompido, Punta Umbria och Islantilla ligger i region Huelva, som har en  huvudstad med samma namn. Huelva är den provins med absolut minst antal fall i Andalusien. Räknar man antal smittade eller inlagda på sjukhus, så borde regionen inte vara med på någon lista när det gäller platser dit man avråder från resor; samtidigt förstår vi, att det är praktiskt för utländska myndigheterna att förhålla sig till ett helt land, med det blir verkligen missvisande.

Varför har så få personer smittats av Corona/Covid-19 i Huelva regionen?

Den som inte följt med på spanska nyheter kan lätt tro att hela Spanien haft stor smittspridning, men det stämmer inte. Det är därför intressant att jämföra aktuell statistik från region Huelva, med drygt 500.000 invånare, med siffor från svenska län, norska fylken och danska regioner. Vi har samlat in data från Sundhedsstyrelsen i Danmark, Folkhälsomyndigheten i Sverige, Folkehelseinstituttet i Norge samt Ministerio de Sanidad i Spanien.

Statistik jämförelse med Sverige, Norge och Danmark

I Sverige är det bara länen Gotland och Blekinge som har haft färre antal smittade än region Huelva. 

I Norge skulle Huelva regionen placera sig i listan över antalet smittade mellan fylkena Trøndelag och Innlandet.

Jämför man med regionerna i Danmark, så skulle Huelva vara den allra säkraste platsen med minst antal smittade följt av region Nordjylland.

Anledningen till den låga smittspridningen tror många beror på att samhället stängdes totalt den 14 mars, innan smittan hade nått regionen. Dessutom består Huelva regionen av  många mindre byar och samhällen istället för stora städer, så människor har gott om utrymme och många spenderar en stor del av dagen utomhus. Det har också varit enkelt att göra Coronatest, vilket inneburit att smittade personer snabbt har isolerat sig.  

Hur är situationen på destinationerna?

Spanjorerna verkar ta Corona mycket allvarligare än vad vi upplevt i Sverige. I stort sett alla affärer har säkerhetsvakter som ser till att samtliga kunder spritar händerna och bär ansiktsmask innan de kommer in i butiken. På några platser måste kunderna också gå på en spritindränkt matta för att desinfektera skosulorna. Vi märker verkligen hur alla visar omtanke och håller distans. Munskydd bärs på alla offentliga platser, men självklart används det inte i samband med golf och annan idrott, när man solar vid havet eller stranden eller när man äter på en restaurang.

Var vi än är, så har vi sett personer som städar, desinfekterar och sprejar. På hotellen så blir köksredskap numera tvättade och behandlande med extra produkter, för att förhindra spridning av bakterier och virus. Hotellgym och inomhuspool ska bokas, så att det endast är några få personer där samtidigt.

Det har fullkomligt exploderat när det gäller utbudet av hämtmat och online shopping. Det är idag lätt att handla matvaror via internet och få dem levererade till lägenhetshotellet.

Vad har jag för möjligheter om jag inte vill resa i höst?

Vi har gjort det vi kan för att hjälpa våra resenärer som är oroliga för Corona och inte vill resa enligt bokade resdatum under hösten. Det finns tre alternativ att välja mellan, och resenärer som bestämt sig ska höra av sig till oss så snart som möjligt.

Alternativ 1

Det går att flytta resan framåt till senare samma vintersäsong på grund av oro och i väntan på vaccin, men resan måste då vara till fullo betald enligt förfallodatum för att få förmånen att kunna ändra sin bokning. Betalar resenären sin höstbokning, så kan vistelsen och inbetalda pengar flyttas framåt, bara ni ger oss besked senast 21 dagar innan ankomstdatum på den ursprungliga bekräftelsen. Det är ett bra alternativ för alla resenärer som har möjlighet att resa senare under samma vintersäsong, eftersom de inte mister den inbetalda anmälningsavgiften. Fortsätter Corona under våren 2021 utan tillgång till vaccin, så kommer våra samarbetspartners gå med på att flytta bokningen ytterligare en gång till hösten 2021. Resenärer som redan har en höstbokning och en vårbokning ska ta kontakt med vår personal.

Alternativ 2

Bestämmer resenären sig för att avboka resan, så ska det göras senast 60 dagar innan ankomstdatumet på bekräftelsen för att bara mista avbokningsavgift på 10%.

Direkt efter avbokning skickas en avbokningsbekräftelse, som resenären kan skicka vidare till sitt försäkringsbolag.

Alternativ 3

Det tredje alternativet är bäst för de resenärer som inte kan resa till våren, men vill avvakta utvecklingen närmaste tiden och verkligen hoppas att kunna genomföra höstresan. Vi erbjuder möjligheten att avboka senast 60 dagar innan ankomstdatum på bekräftelsen, utan att få en avbokningsbekräftelse. Resenären kan då endast använda den inbetalda anmälningsavgift om exakt samma höstbokning och resdatum aktiveras igen, under förutsättning att det finns plats på destinationen och att slutbetalning görs. Bestämmer resenären sig senare för att bekräfta sin avbokning, så skickas då en avbokningsbekräftelse på anmälningsavgiften på 10%. Ingen avbokningsbekräftelse kan skickas så länge resenären har möjlighet att aktivera höstbokningen och använda den inbetalda anmälningsavgiften som delbetalning.

Hur många gäster kommer resa hösten 2020?

Det är omöjligt att säga hur många som kommer att resa i höst, men självklart blir det betydligt färre än tidigare år. Fördelen är att det blir väldigt lite trängsel på golfbanorna och det är möjligt att få en av de mest populära lägenheterna, men samtidigt så blir det inte samma sociala samvaro.

Vi förstår att det är många som funderar fram och tillbaka över om de ska resa ”hem” till hösten. Vi hoppas att vår nulägesrapport och olika möjligheter har gjort det lite lättare för er att ta ett beslut.

Vi ser alla fram emot en tid utan Corona. Vi vill skicka en stor kram till alla våra gäster. Vi saknar er och hoppas att vi kan ses inom kort!

Katharina, Peter med personal
SoloGolf | GolfiSpanien