Vi har nu varit i Portugal under två månader för att på bästa sätt kunna rapportera om läget på våra destinationer. Följ oss gärna på Instagram och kontot golfispanien. 

Nulägesrapport 2020-10-06

Statistik jämförelse med Sverige, Norge och Danmark

Folkehelseinstituttet i Norge har aktuell data, så här kan vi jämföra statistik till och med 2020-10-06. Hela Algarve regionen, från öst till väst, har sedan Coronautbrottet registrerat 1841 personer smittade. I Norge skulle Huelva regionen placera sig i listan över antalet smittade ovanför fylket Rogaland, medan Oslo fylke har 2,6 gånger fler smittade, Viken fylke 2,2 gånger fler och även Vestland fylke har fler smittade.

På grund av den fördröjning som svenska Folkhälsomyndigheten har i sin rapportering och sammanställning från olika regioner och län, så får vi förhålla oss till data fram till 2020-09-27. Region Algarve har vid motsvarande tid 1581 personer smittade av Corona. Precis som tidigare, så finns det enbart några få regioner i Sverige med mindre smitta: Gotland, Blekinge, Kalmar, Värmland och Jämtland-Härjedalen. Det är dock ingen rättvis jämförelse för region Algarve, som har ungefär 500.00 invånare; det är betydligt fler än alla de svenska regionerna som vi precis nämnt och säkert är förklaringen till varför de haft färre registrerade fall. I tillägg besöks region Algarve av drygt 4 miljoner turister ett normalt år.     

Sundhedsstyrelsen i Danmark har också aktuell data över smittspridning. Jämför man med regionerna i Danmark, så skulle Huelva vara den allra säkraste platsen med minst antal smittade. Den region som klarat sig bäst i Danmark är Nordjylland, men även där är antalet smittade högre än på Algarve.

Enligt statistiken, så skulle de allra flesta av våra resenärer resa ifrån Corona smitta, eftersom antalet smittade är oerhört många färre i region Algarve. Flyget upplever vi numera som säkert, med obligatorisk användning av munskydd, avancerad rengöring och luftfilter samt borttagen matservering. Oroliga personer kan i tillägg använda engångshandskar, för att undvika kontakt mot hud.

Som i alla andra regioner, så är smittspridningen störst i stora städer, som Faro. Våra destinationer ligger västerut vid kusten i mindre byar, och där har det hittills varit mycket liten smittspridning.

Hur är situationen på destinationerna?

De första gästerna har varit på plats i flera veckor, golfvärdarna är redo och säsongen på Algarve startade officiellt den 2/10. Antalet gäster ökar varje lördag framöver, även om vi redan nu kan se att antalet gäster blir mindre än tidigare säsonger. Gemensamma tävlingar arrangeras för gäster i Carvoeiro och Vilamoura-Vila Sol. Vi ser redan att våra gäster på plats respekterar avstånd och övriga Corona påbud som myndigheter och företag har infört. Vi förväntar att vi tillsammans kommer finna bra lösningar för att fortsätta leva och umgås, resa och spela golf, men med vissa justeringar för att undvika smittspridning.

Portugal haft en annan strategi än Spanien, med mera ansvar för företag och varje individ. Situationen är också betydligt ljusare ekonomisk på destinationerna på Algarve, som haft bra beläggning under sommaren. Ingen av lägenhetshotellen eller golfbanorna vi pratat med har några planer på att stänga. De allra flesta företag har minskat personalstyrkan för att motsvara efterfrågan under pandemin, men restauranger, barer, butiker, golfbanor och hotell håller öppet.

Portugals myndigheter var också tidiga med att implementera olika åtgärder för att skydda turister via direktiv och utbildning genom programmet ”Clean and Safe”, som gett bra resultat. I tillägg har portugisiska myndigheten Tourism Board implementerat en ny, rabatterad Corona-försäkring för den som vill vara extra säker. Normalt täcker hemförsäkringen och reseförsäkringen det mesta, men det är en relativt billig extraförsäkring för många olika covid-19 situation. som kan köpas på hemsidan https://portugaltravelinsurance.com/