2021-01-17

Smittspridningen ökade efter jul- och nyårsfirandet

Som vi befarade, så fick portugisiska myndigheterna införa striktare restriktioner. De nya reglerna gäller från 15/1 och två veckor framåt, men kan eventuellt komma att förlängas. Smittspridningen ökade rejält efter att släkt och vänner samlats under jul och nyår, något de flesta kunde förutse.

Golfbanorna är öppna

Vi har haft fantastiskt väder senaste veckan, så våra gäster spelar mycket golf. Vi är tacksamma att de nya restriktionerna tillåter motion utomhus, även om det innebär vissa begränsningar när man bara kan spela golf i sin egen kommun. Det känns ändå som en liten uppoffring jämfört med andra sporter, som förbjudits. Tävlingar är endast tillåtna för högsta division, så närmaste veckorna spelas det bara sällskapsgolf.

Matbutiker, apotek och andra samhällsviktiga butiker är öppna, men i övrigt så tillåts bara shopping online.  Restauranger och caféer har endast öppet för take-away eller hemleverans, så därför har alla golfklubbar stängt sina restauranger och erbjuder istället buggy-bar.   

Golfklubbens banpersonal och greenkeepers jobbar som tidigare. Eftersom det är mindre slitage på anläggningarna, jämfört med tidigare år, så är de flesta golfbanor i regionen i riktigt fin kondition.

 

2021-01-11

Algarve har fortfarande klarat sig bra när det gäller smittspridning, men efter julhelgen, så har det totala antalet personer som haft Corona ökat till 10 195 och 79 personer har dött sedan utbrottet i mars. Myndigheterna gör vad de kan för att få befolkningen att följa rekommendationerna om avstånd. För våra gäster i Carvoeiro och Salema finns idag inga Corona restriktioner, utan livet fortsätter relativt normalt med golf och umgänge på avstånd, men det kommer nya direktiv varje vecka. 

Risknivå Vit, Gul, Orange och Röd

Portugals motsvarighet till Folkhälsomyndigheten har nämligen olika restriktioner beroende på antal aktiva fall i en kommun per 100 000 invånare, och kommunerna klassas enligt risknivåerna Moderado (Vit - Liten risk <240), Elevado (Gul - Förhöjd risk 240 - 480), Muito Elevado (Orange - Mycket förhöjd risk 480 - 960) och Extremamente Elevado (Röd - Extremt förhöjd risk >960 casos).

De flesta av våra gäster befinner sig i Carvoeiro i Lagoa kommun, där risknivån idag lyckligtvis är Vit och mycket låg med endast 70 fall per 100 000 invånare. I kommuner med Vit risknivå finns idag inga reserestriktioner, och där omfattas även destination Salema, som ligger i kommunen Vila do Bispo.

I kommuner med fler smittade per 100 000 invånare, Gul, Orange och Röd, så ska samtliga stanna hemma mellan 23:00 till 05:00, om de inte har en viktig anledning att vara utomhus på natten, och biltrafik förbjuds på allmän väg efter kl. 13:00 på lördagar och söndagar. Restriktioner angående bilkörning har införts för att förhindra att släkt och vänner samlas för lunch och middag.

Osäkert om det kommer fler åtgärder och vad som kommer att ske närmaste veckorna

Flera kommuner på Algarve har gått från lägsta risknivå, Vit, till den näst lägsta, Gul, senaste veckan, däribland kommunen Loulé med destination Vilamoura-Vila Sol, så myndigheterna är oroliga. Om inte antalet smittade går ner, så kan det kommer fler restriktioner för att begränsa umgänge.

Alla använder sedan länge mask inomhus i butiker och mataffärer, och det finns alltid handsprit vid entrén till en affär eller restaurang. Alla som kan, uppmanas att jobba hemifrån. Dock var det många som träffade nära och kära i samband med jul och nyår, vilket gjorde att smittspridningen tog fart.

Smittläget i norra Portugal är fortfarande högt och efter spridning av virusmutationen från Storbritannien, så finns det risk för fler åtgärder, som kan vara nationella och då även påverka Algarve.

Kallt väder påverkar slaglängden

Våra gäster spelar så mycket golf de orkar, men senaste två veckorna har varit mycket kallare än normalt, uppskattningsvis mer än 5 grader kallare och en hel del vind. Även om de flesta golfare här blir upprörda när de inte kan spela i shorts och kortärmat, så kan vi se på nyheterna hur stora delar av Europa har fått enorma mängder snö och minusgrader. Det känns då som ett mindre problem att kylan gör det svårt att vrida upp i baksvingen, när många därhemma bytt klubborna mot snöskyffeln.

Läs tidigare Corona rapporter från Algarve