Nulägesrapport 2020-08-27

Vi blir kontaktade av många gäster som undrar om de kan resa ”hem” till Algarve under hösten, hur livet ser ut där nu och hur smittspridningen har varit på våra longstay destinationer. Flera gäster har också frågat om vi kan förklara varför Algarve har haft så få fall av Corona, när Lissabon och Porto har haft många. Vi har nu varit på Algarvekusten under flera veckor för att besöka våra destinationer och korrekt berätta för de gäster som undrar över situationen på plats och presentera aktuell statistik. I tillägg har vi summerat olika alternativ för resenärer som väljer att inte resa i höst.

Ingen kan med säkerhet säga vad som kommer att ske, men statistik och data från utbrottet i mars till idag kan vara till god hjälp för att se hur befolkningen i en region hanterat de riktlinjer och rekommendationer som myndigheterna infört och om åtgärder varit effektiva.

Region Algarve täcker hela södra Portugal, från spanska gränsen till ”Världens ände” i väster, och har ungefär 450.000 fastboende; men i tillägg besöks regionen av miljontals turister, som kallar Algarve ”sitt andra hem”. Tills idag, så har Algarve endast haft 1044 Corona smittade, och byarna där vi har longstay gäster har hittills haft väldigt lite smittspridning.

Antalet personer som varit smittade sedan Coronautbrottet i mars 2020

Destination Salema ligger i kommunen Vila do Bispo, och hela kommunen har sedan i mars endast registrerat 2 personer smittade av Corona.

Destination Carvoeiro ligger i Lagoa kommun, och hela kommunen har endast haft 29 smittade personer sedan Coronautbrottet.

Vilamoura ligger i den stora kommunen Loulé, som omfattar många av Portugals mest kända turistmål, men hittills har bara 200 smittade personer registrerats.  

Varför avråder vissa myndigheter mot resor till Portugal, istället för att specificera Norra och Centrala delar av Portugal?

Den som inte följt med på portugisiska nyheter kan lätt tro att hela Portugal haft stor smittspridning, men Algarve, Alentejo, Madeira och Azorerna har få registrerade fall. Vi förstår att det är praktiskt för utländska myndigheterna att förhålla sig till ett helt land, med det blir verkligen missvisande när det är ett stort land med enorma skillnader när det gäller antal sjukdomsfall och smittade personer.

Varför har så få personer smittats av Corona/Covid-19 i Algarve regionen?

Experterna verkar eniga om att smittspridningen begränsas när befolkningen spenderar en stor del av dygnet utomhus, har gott om plats och följer myndigheternas råd angående frekvent handtvätt och munskydd inomhus på offentliga platser. Alla dessa faktorer har varit till fördel för region Algarve.

På Algarvekusten har befolkningen förutsättningarna för att vara utomhus, även vintertid, på grund av klimatet. Våra gäster spenderar stora delar av dagen på golfbanan och i solstolen, där chansen för smittspridning är minimal.

Algarve består av många mindre byar istället för stora städer. Ju mindre byn är, desto bättre verkar det vara för att undvika Corona. Ju färre människor som bor tätt ihop, desto mindre verkar chansen att smittan förs vidare till andra. På våra resmål finns ingen trångboddhet, tvärt emot är det enkelt att komma till lägenheten utan att komma i nära kontakt med någon annan människa.   

Myndigheterna på Algarve var snabba med att stänga stora delar av samhället den 19 mars, innan smittan hade nått regionen. Företag, kommuner och privatpersoner anpassade sig snabbt efter nya förhållningsregler. Med omtanke om människor i riskgrupper, så bär alla ansiktsmask inomhus på offentliga platser och i kollektivtrafiken. Det är enkelt att göra Coronatest, vilket inneburit att smittade personer snabbt har isolerat sig.  

Statistik jämförelse med Sverige, Norge och Danmark

Det är intressant att jämföra aktuell statistik från region Algarve, med siffror från svenska län, norska fylken och danska regioner. Vi har samlat in data från Sundhedsstyrelsen i Danmark, Folkhälsomyndigheten i Sverige, Folkehelseinstituttet i Norge och Ministério da Saúde i Portugal.

I Sverige är det bara länen Gotland, Blekinge, Kalmar och Västerbotten som har haft färre antal smittade än region Algarve.

Enligt statistik ifrån Norge skulle Algarve regionen motsvara fylket Vestland när det gäller antalet smittade, och ha betydligt lägre antal smittade jämfört med fylkena Viken och Oslo.  

Jämför man med regionerna i Danmark, så skulle Algarve vara den näst säkraste platsen efter region Nordjylland.

Hur är situationen på destinationerna?

Just nu är det högsäsong och strålande sommarväder. Allt är öppet och det är många solbadande gäster på plats. Alla som jobbar bär alltid ansiktsmask och plexiglas har installerats i butiker, på banker och hotell för att skydda både kunder och personal. I stort sett alla affärer har säkerhetsvakter som ser till att det bara är ett visst antal personer i butiken samtidigt samt att samtliga kunder spritar händerna och bär ansiktsmask. Munskydd bärs inomhus på alla offentliga platser, men används inte utomhus. Vissa väljer ändå att bära ansiktsmask på offentliga platser utomhus, när det inte är enkelt att alltid hålla 2 meters avstånd till förbipasserande.

Var vi än är, så har vi sett personer som städar, desinfekterar och sprejar. På hotellen så blir köksredskap numera tvättade och behandlande med extra produkter, för att förhindra spridning av bakterier och virus. Hotellgym och inomhuspool ska bokas, så att det endast är några få personer där samtidigt.

Det har fullkomligt exploderat när det gäller utbudet av hämtmat och online shopping. Det är idag lätt att handla matvaror via internet och få dem levererade till lägenhetshotellet.

Vad har jag för möjligheter om jag inte vill resa i höst?

Vi har gjort det vi kan för att hjälpa våra resenärer som är oroliga för Corona och inte vill resa enligt bokade resdatum under hösten. Det finns tre alternativ att välja mellan, och resenärer som bestämt sig ska höra av sig till oss så snart som möjligt.

Alternativ 1

Det går att flytta resan framåt till senare samma vintersäsong på grund av oro och i väntan på vaccin, men resan måste då vara till fullo betald enligt förfallodatum för att få förmånen att kunna ändra sin bokning. Betalar resenären sin höstbokning, så kan vistelsen och inbetalda pengar flyttas framåt, bara ni ger oss besked senast 21 dagar innan ankomstdatum på den ursprungliga bekräftelsen. Det är ett bra alternativ för alla resenärer som har möjlighet att resa senare under samma vintersäsong, eftersom de inte mister den inbetalda anmälningsavgiften. Fortsätter Corona under våren 2021 utan tillgång till vaccin, så kommer våra samarbetspartners gå med på att flytta bokningen ytterligare en gång till hösten 2021. Resenärer som redan har en höstbokning och en vårbokning ska ta kontakt med vår personal.

Alternativ 2

Bestämmer resenären sig för att avboka resan, så ska det göras senast 60 dagar innan ankomstdatumet på bekräftelsen för att bara mista avbokningsavgift på 10%.

Direkt efter avbokning skickas en avbokningsbekräftelse, som resenären kan skicka vidare till sitt försäkringsbolag.

Alternativ 3

Det tredje alternativet är bäst för de resenärer som inte kan resa till våren, men vill avvakta utvecklingen närmaste tiden och verkligen hoppas att kunna genomföra höstresan. Vi erbjuder möjligheten att avboka senast 60 dagar innan ankomstdatum på bekräftelsen, utan att få en avbokningsbekräftelse. Resenären kan då endast använda den inbetalda anmälningsavgift om exakt samma höstbokning och resdatum aktiveras igen, under förutsättning att det finns plats på destinationen och att slutbetalning görs. Bestämmer resenären sig senare för att bekräfta sin avbokning, så skickas då en avbokningsbekräftelse på anmälningsavgiften på 10%. Ingen avbokningsbekräftelse kan skickas så länge resenären har möjlighet att aktivera höstbokningen och använda den inbetalda anmälningsavgiften som delbetalning.

Hur många gäster kommer resa hösten 2020?

Vi vet inte hur många som kommer att resa till hösten, men självklart blir det betydligt färre än tidigare år. Fördelen är att det blir väldigt lite trängsel på golfbanorna med möjlighet för riktigt bra starttider samt stor chans att få en av de mest populära lägenheterna, men samtidigt så blir det inte samma sociala samvaro.

Vi förstår att det är många som funderar fram och tillbaka över om de ska resa ”hem” till hösten. Vi hoppas att vår nulägesrapport och olika möjligheter har gjort det lite lättare för er att ta ett beslut.

Vi ser alla fram emot en tid utan Corona. Vi vill skicka en stor kram till alla våra gäster. Vi saknar er och hoppas att vi kan ses inom kort!

Katharina, Peter med personal

SoloGolf | GolfiSpanien