Vi är två par som ska dela på en hyrbil. Vad ska vi välja för bil?

Flyger ni till Malaga så kan ni boka en Fiat Diablo, Peugeot Partner, Renault Kangoo, Citroen Berlingo eller liknande hyrbil. I Spanien har denna bilklass fyra alternativt fem säten, samt ett stort och fyrkantigt bagage där det finns plats för fyra resväskor och fyra golfbagar. Biltypen brukar vara populär bland hantverkare, eftersom det är stort och fyrkantigt bagage. Bilklassen brukar vara billig jämfört med kombi, och biltypen kallas ofta E0 eller liknande hos hyrbilsleverantörerna.

Tyvärr har gäster som flyger till Lissabon eller Faro inte samma möjlighet. I Portugal har bilklassen tyvärr bara två säten och hyrbilen klassas som en varubil och är mycket ovanlig hos hyrbilsfirmorna. 

Det vanligaste alternativet är att båda par bokar en varsin liten bil i ekonomiklassen. Hyrbilspriserna har gått ner kraftigt de senaste åren för alla mindre bilar. Det brukar att bli betydligt billigare att boka två små bilar jämfört med en stor. 

Reser ni fyra personer tillsammans och önskar tillgång till en hyrbil på plats, så är ett alternativ att boka transfer och en hyrbil. Ni bokar då en transfer tur och retur för 1-4 personer från Faro samtidigt som en eller två personer i ressällskapet kör en hyrbilen till och från resmålet.

Ett annat alternativ är att alla tar transfer och att ni sedan får en hyrbilen levererad till resmålet. Det brukar dock bli betydligt dyrare än att själv hämta upp bilen på flygplatsen. 

Vilken hyrbil ska jag välja för två personer med bagage?

Samtliga hyrbilar fungerar för två personer med två resväskor och två golfbagar. Väljer ni den allra minsta bilklassen, med bilmodeller som Fiat Panda, Chevrolet Matiz eller liknande, så måste ni vara duktiga på att packa samt vara beredda på att packa om för att få plats. Till och från flygplatsen så kommer det att vara trångt oavsett vilken hyrbil i ekonomiklassen ni väljer. Baksätet måste fällas på de flesta hyrbilar. Det är alltid lättare att få plats i en liten bil om man har mjuka väskor. Upplever man att det är svårt att få plats och har ett mjukt resefodral för golfbagen, så kan man ta ur träklubborna ur bagen för att få fler alternativ att packa resefodralet in i hyrbilen. Fördelarna med att boka en liten hyrbil är flera. Bland annat är det lättare att köra i spanska och portugisiska städer, lättare att parkera och så drar de mindre bränsle.

Varför accepterar inte hyrbilsfirmorna debetkort eller bankkort? Jag vill verkligen inte ha något kreditkort från banken.

Vi är många som inte tycker om att handla för lånade pengar, men utan kreditkort, så går det oftast inte att hyra bil. Dessutom så måste man som kund innan avresa kontrollera att inköpsgränsen på kreditkortet är tillräckligt hög, så att den täcker den dyra depositionen och andra tillval som man önskar köpa av hyrbilsfirman. Inköpsgränsen för kreditkortet ändrar man normalt själv via sin internetbank.


För att förstå varför hyrbilsfirmorna inte accepterar vissa kontokort, så behöver man veta vilka två olika grupper av kontokort som finns på marknaden.
Debetkort, som också kallas för bankkort, är kontokort där pengarna dras direkt från bankkontot. Korten är oftast kopplade till VISA eller MasterCard, för att du som kund ska kunna utnyttja en kredit om pengarna tar slut på kontot. Det finns debetkort där man inte har tillgång till en kredit när pengarna är slut, så som Maestro eller VISA Electron.


Det finns också en annat typ av kontokort som kallas kreditkort eller betalkort. När du betalar varor och tjänster med ett kreditkort, så som VISA, MasterCard eller American Express, så betalar kortsällskapet åt dig. Du får senare en räkning för dina inköp av kortsällskapet, som du måste betala inom dryg en månad. Kreditkort omfattas av lagen angående konsumentkredit, och det gör inte debetkort. Kortsällskap, så som VISA och MasterCard, har ett ansvar gentemot säljaren, om du som kund gör ett fel. Kortsällskapet har också ett ansvar gentemot kund, om säljaren skulle göra fel. Självklart ägnar sig inte kortsällskapen åt välgörenhet, utan de driver en framgångsrik affärsverksamhet som grundas på hög ränta när kunder gör inköp och inte betalar i tid.


En hyrbilsfirma erbjuder kostsamma tjänster och hyrbilar är en mycket dyr vara. Genom att enbart acceptera kreditkort, så skyddas hyrbilsfirman till stor del av kortsällskapet, om du som kund inte skulle kunna betala för dig. Att vi som kund tycker att de kan borde kunna reservera beloppet på vårt debetkort eller ta emot en kontakt deposition hjälper inte, eftersom hyrbilsfirman önskar att transaktionen ska omfattas av konsumentkreditlagen.

Vad kostar det att få hyrbilen leverarad till destinationen?

Om det går, så brukar det vara väldigt dyrt. Avgifter på 50-150 € enkel väg brukar vara standard, och priset varierar beroende på hur lång väg som hyrbilpersonalen måste köra för att lämna bilen på hotellet. Det måste ju alltid resa till ditt hotell i två bilar, så att de kan komma tillbaka till kontoret från din destination. Vi rekommenderar därför alla gäster att hämta och lämna hyrbilen på flygplatsen. Önskar ni endast hyrbil några enstaka dagar, så blir det billigast att hyra bil lokalt. Hotellets reception kan hjälpa er att boka bil. 

Vi är tre par som ska dela bil. Vilken bil ska vi välja?

En 9-säters modell liknande Ford Transit, alternativt två kombi eller tre små bilar. Det billigaste alternativet brukar vara tre små bilar, men det kan variera beroende på priset under  hög- respektive lågsäsong. 

Vilken bilklass är mest populär?

De allra mest populära hyrbilarna är av ekonomiklass och bilmodeller som Opel Corsa, Ford Fiesta eller liknande. Det motsvarar en eller två klasser upp från de allra minsta bilarna. Fördelen med en liten bil är att den drar lite bränsle, är lätt att parkera, är lätt att köra inne i städerna på trånga gator samt att de valfria självriskelimineringsförsäkringen är billigare. Nackdelen är att baksätet måste fällas när man har golfbagar i hyrbilen, samt att det är trångt till och från flygplatsen. Dock har vi ännu inget par som inte fått plats från flygplatsen, som har rest med två resväskor, två mjuka resefodral för golfbagar och handbagage. 

Hur många förare kan köra bilen?

Det ingår normalt en förare i priset hos alla våra hyrbilsfirmor, men vill man att fler ska kunna köra bilen kan man boka på obegränsat antal förare. Observera att det tillkommer en extra avgift för varje förare ni bokar. För att se villkoren och priser hos våra hyrbilsfirmor, läs mer under fliken Hyrbil längre upp på hemsidan.

Hur bokar vi på en extra förare?

Extra förare kan endast bokas och betalas i samband med att bilen hämtas upp. Man behöver aldrig uppge antal förare i förväg, utan allt ordnas på plats hos hyrbilsfirman. Kostnaden för extra förare framgår av hyrbilsvillkoren. Om den extra föraren inte finns på plats i samband med att bilen hämtas upp, så ta med en kopia på extra förarens pass och körkort och betala avgiften. Extra förarens namn skrivs då på kontraktet. Försäkringen täcker endast förare vars namn finns på hyrbilskontraktet. Ett fåtal hyrbilsfirmor kräver att extra förare som inte är närvarande vid upphämtandet av bilen ska visa upp sitt pass och körkort i original vid ett senare tillfälle. Prata med hyrbilsfirmans personal angående vad som gäller. 

Hur bokar jag på tillval som transponder för vägtull, barnstol, självriskelimineringsförsäkring och extra förare?

Samtliga tillval kan endast bokas och betalas i samband med att bilen hämtas upp. Det går inte att boka i förhand och ska inte uppges i samband med bokning. Kostnaden för alla olika tillval framgår av hyrbilsvillkoren.

Jag lämnade hyrbilen för en månad sedan. Nu har jag blivit debiterad en avgift. Varför?

Det är med största sannolikhet vägtullar. En vägtull debiteras på bilens registeringsnummer, men det tar alltid några dagar innan processen är färdigställd. Sedan brukar det gå några veckor innan informationen har hunnits administreras av hyrbilsfirmans personal, så att avgiften debiteras korrekt kund. Har du inte kört tullvägar eller önskar underlag för summan som har debiterats, så ta direkt kontakt med hyrbilsfirman. Vi på SoloGolf | GolfiSpanien har ingen översikt över debiterade tullavgifter.

Vad sker om beställaren av hyrbilen är inte samma person som ska köra bilen?

Vem som står som beställare spelar ingen roll. Det spelar heller ingen roll om den som ska köra bilen inte står på bokningsbekräftelsen eller kvittot. Förarens namn eller förarnas namn uppges först på plats när kontraktet skrivs med hyrbilsfirman.

Vad menas med deposition och självrisk?

Hyrbilsfirmor tar alltid ut en deposition för att täcka eventuell självrisk. Självrisk är ett belopp som föraren betalar till försäkringsbolaget vid en olycka eller stöld av bilen. Vi rekommenderar att ni använder er av ett kreditkort istället för ett debitkort med kreditfunktion. Depositionen får föraren åter tillgång till först när bilen återlämnas, såvida det inte skett några skador på bilen.

Depositionen fungerar som en reservation på ert bank- eller kreditkort. Beloppet är belastat på ert kort fram till att hyrbilen återlämnas. Det tar normalt fyra till fem bankdagar att häva blockeringen på kortet, så att beloppet är disponibelt igen. Det kan ta upp till en vecka att häva blockeringen i samband med helgdagar.

Varför tar hyrbilsfirman ut en deposition för självrisken?

Hyrbilsfirman måste försäkra sig om att de inte blir ersättningsskyldiga vid en olycka. Reservationen av självrisken på kundens bank- eller kreditkort är deras garanti att kunden har täckning som motsvarar beloppet för självrisken. Deposition kommer man normalt aldrig bort ifrån, förutom hos enstaka hyrbilsfirmor som erbjuder dyra extraförsäkringar för att ta bort all självrisk.

Var finner man självrisken för varje bilklass samt beloppet som ska reserveras på bank- eller kreditkortet? 

Självriskbeloppen finns på vår hemsida. Eftersom vi använder flera olika hyrbilsfirmor, så varierar beloppen något. Via länken http://www.golfispanien.se/hyrbil så ser ni villkoren från olika flygplatser. Där finns även mer information om tillval som extra förare och försäkring för självriskeliminering.

Hur räknar man ut självriskeliminering?

Självriskeliminering är en kostnad ni kan betala per dag för att ej behöva betala en självrisk, om det händer något med bilen. Priset på självriskelimineringen varierar beroende på hyrbilsfirma och deras villkor. Vissa hyrbilsfirmor har ett maxbelopp per hyrbilsbokning som motsvarar priset för 21 dagar. Självriskförsäkring kan enbart bokas och betalas på plats direkt hos hyrbilsfirman.

Rekommenderar ni att vi ska köpa till försäkringen för självriskeliminering?

Det är upp till varje kund att sjäv bestämma om de önskar betala extra för självriskelimineringsförsäkringen eller ej. Alla extra försäkringar bokas och betalas på plats direkt till hyrbilsfirman. Man behöver aldrig uppge om man önskar köpa en tilläggsförsäkring i förväg, utan allt ordnas på plats hos hyrbilsfirman. Vi får ingen statistik från hyrbilsfirmorna angående hur många som väljer att köpa extra försäkringen, men vi uppskattar att det är ungefär 50% av våra kunder som väljer att köpa tillvalet. Konkurrensen är hård i hyrbilsbranschen och priserna är pressade. Extra försäkringar är ett sätt för hyrbilsfirman att tjäna pengar. Hyrbilsfirmans personal kommer att informera er i detalj om försäkringen på plats, i hopp om att ni ska köpa produkten. Därför är det bra att ni redan hemifrån har tagit ett beslut. Priset på försäkringen kan ni räkna ut via informationen som finns under villkor för hyrbilen på vår hemsida.  

Varför ska vissa hyrbilar lämnas med tom tank?

Det är ett sätt för hyrbilsfirman att tjäna extra pengar. En del hyrbilsfirmor har som policy att sälja en halv tank till kunden i samband med att bilen hämtas upp, samt att kunden sedan kan lämna bilen med tom tank. Självklart är det omöjligt för kunden att lämna bilen utan något drivmedel kvar. Den stora vinsten säger hyrbilsfirmorna att de gör genom att de kan ha färre personal när de inte behöver kontrollera och jämföra bränslenivåer, men normalt kontrollerar ändå alltid personalen bilen i samband med utcheckning för skador. Resonemanget håller inte riktigt. De allra flesta kunder önskar full till full policy när det gäller bränsle. Vissa hyrbilsfirmor erbjuder endast alternativet full till full tank, om man betalar en extra avgift. 

Jag vill resa utan hyrbil. Vart ska jag resa?

På destinationerna Salgados, El Rompido och Islantilla kan man klara sig bra utan hyrbil, både när det gäller mat och golf. Har ni körkort, så fundera ändå på om ni inte ska boka hyrbil för att ha friheten att åka vart ni vill och när ni vill. Hyrbilspriserna har gått ner de senaste tre åren när det gäller hyrbilar.

På El Rompido kan man klara sig bra utan hyrbil. Det tar 20 minuter att gå genom naturreservatet till El Rompido och handla. Vi har två dramatenväskor på hjul som våra gäster kan låna gratis, men oftast är det bekvämast att bära maten tillbaka i ryggsäck. Mataffären El Jamón kör även hem matvaror om man handlar över ett visst belopp, vilket är bra när man handlar tyngre saker. Under högsäsong går ett litet turisttåg från hotellet till byn och butikerna där. Det finns också en liten närbutik precis utanför lägenhetshotellet, som säljer basvaror och bröd, men saknar chark- och fruktdisk.  

I Islantilla bor våra gäster på hotellet med halvpension. Det är bara 50 meter till klubbhuset och mycket kort väg att gå till till alla tre 9-hålslingorna. Det tar ungefär 20 minuter att gå till Mercadona, närmaste stora matbutik. Det finns ytterligare matbutiker på området.

Salgados är ett annat resmål där man klarar sig bra utan hyrbil, eftersom det är nära till mataffären och det ingår transfer till två golfbanor samt Albufeira.

För övriga resmål är hyrbil ett måste om man ska kunna utnyttja golfmedlemskapen, eftersom golfbanorna inte ligger intill boendet.

Hur betalar man tullavgifterna på motorvägen i Portugal?

Längst motorvägen A22 finns det numera ett elektroniskt tullsystem. Det fungerar ungefär som AutoPass, som finns på flera ställen i Skandinavien. Det finns inga manuella stationer att betala på, utan alla som använder vägen ska antingen ha en mottagare i bilen som registrerar tullavgifterna eller betala i efterskott via posten. Kör man från Spanien in i Portugal, så finns det en betalstation precis efter gränsbron där man kan köpa olika körpass. Motorvägen i Huelva regionen i Spanien är gratis och man kan fortsätta att köra på motorvägen i Portugal utan att betala, om man kör av på första eller andra avfarten i Portugal. 

De flesta upplever att det är mycket besvärligt att betala tullavgifterna för vägsträckan på Algarvekusten. Att fysiskt betala på posten har varit nästan omöjligt på grund av öppettider, få postkontor samt ett betalningssystem som ofta varit ur funktion. Att betala via internet är besvärligt, eftersom avgifterna inte registreras samma dag och endast finns tillgängliga under ett fåtal dagar.

De flesta hyrbilsfirmor är mycket negativa till det nya tullsystemet som inneburit oerhört mycket administration för deras personal. Vissa hyrbilsfirmor erbjuder kunderna att hyra en transponder i bilen, som installerats i de nyaste hyrbilarna. Det är dels ett sätt att göra det lättare för kunderna att betala sina vägtullar, samt en möjlighet för hyrbilsfirman att ta betalt för en del av administrationen de måste göra åt företaget Vialivre som sköter tullsystemet. Många hyrbilsfirmor har hittills vägrat att hjälpa Vialivre att kräva in pengar från deras kunder. Vid obetalda tullar, så skickar hyrbilsfirman kundens namn och adress i utlandet och så har det varit upp till Vialivre att ta ärendet vidare. Tullavgifterna har därför sällan kommit fram till utländska förare. Anledningen att de flesta är så kraftigt emot tullavgiften på motorvägen i Algarve är för att vägen byggdes med hjälp av EU pengar för att främja handel och umgänge över gränsen mellan Spanien och Portugal.    

Detaljerad information om vägtullar och betalningsalternativ finner ni på vår hemsida om motorvägsavgifter

Hur ska jag göra om jag vill betala kostnaden för hyrbilen med mitt kreditkort?

Bokar ni bilen via vår egen sökmotor, så kan ni enbart betala via bank. Fördelen med att boka via vår sökmotor är att vi har förhandlat villkor som passar våra gäster samt förmånliga longstay priser. Har ni förmånliga försäkringar via ert kreditkort, så prata med er bank eller kortsällskap om de kan hjälpa er betala med kreditkortet eller få samma villkor, när ni hänvisar till att vårt företag inte tar emot kortbetalning. 

Ett annat alternativ är att boka hyrbilen via vår länk http://www.golfispanien.se/Boka-hyrbil-alla-flygplatser, där alla bilar betalas direkt med kreditkort. Lusläs villkoren innan ni beställer och jämför villkoren för olika bilar i samma bilklass. Villkoren brukar variera jättemycket för bilar som kostar nästan detsamma. Priserna varierar varje dag och vi har ingen kontroll över priser och villkor. Vi har heller inte tillgång till bokningsinformation för gäster som väljer att boka via denna sökmotor. 

Varför framgår inte namnet på hyrbilsfirman på bokningsbekräftelsen?

Vi samarbetar med flera hyrbilsfirmor. Var ni ska hämta bilen och vilken firma som er hyrbil är bokad hos framgår först när ni får kvittot på betald hyrbil, vilket skickas till er e-post ungefär 30 dagar innan avresa efter att er hyrbil till fullo är betald. 

Hur vet hyrbilsfirman att jag bokat och betalat bilen när jag hämtar den på flygplatsen?

Efter bokning av hyrbil via vår sökmotor, så skickas bokningen till hyrbilsfirman tillsammans med ert bokningsnummer. Efter att ni betalat hela beloppet för hyrbilen, så skickas ett kvitto till er e-post. Skriv ut kvittot och lämna det till hyrbilsfirman i samband med att ni hämtar bilen. På kvittot står all relevant information om hyrbilsfirmans namn, kontaktinformation, bilklass, var ni ska hämta bilen, hur ni ska göra om ert flyg är försenat, ert namn, resdatum och bokningsnummer. 

Hur gör jag för att avboka hyrbilen?

Ta kontakt senast 30 dagar innan avresa med vår personal på e-post hyrbil@golfispanien.se, så meddelar vi hyrbilsfirman och uppdaterar er bokningsbekräftelse. För akut avbokning av hyrbil, ta kontakt med vår personal via telefon. 

Är det bättre och billigare att vänta med att boka hyrbil tills vi kommer lite närmare avresedatum? 

Priserna från Faro, Lissabon och Malaga är oftast billigare ju tidigare man bokar. Vissa bilfirmor erbjuder också kampanjer till gäster som bokar tidigt, som gratis extra förare eller gratis uppgradering. Kampanjer framgår via våra sökmotor och bokningsbekräftelse.

Vilka hyrbilsfirmor samarbetar ni med?

Vi samarbetar med flera olika hyrbilsfirmor, för att kunna erbjuda service från alla närliggande flygplatser och till lägsta priset. Villkoren skiljer sig lite mellan flygplatserna Faro, Lissabon och Malaga. Alla hyrbilar är inklusive fria mil, försäkring, flygplatsskatt, moms och vägassistans. Största skillnaden är att från Malaga så ingår ytterligare en försäkring som heter CDW. Det är en försäkring som ibland tar bort självrisken vid vissa typer av olyckor. Alla villkor för hyrbilar finns på vår hemsida. Tryck på länken hyrbil för att komma till information om hyrbilar.

Hyrbil från Sevilla bokas via länken http://www.golfispanien.se/boka-hyrbil-alla-flygplatser och vår samarbetspartner Holiday Autos. Hyrbilen betalas direkt med kreditkort.

Jag har bokat via Holiday Autos på er hemsida. Jag har fått betala ett tillägg. Kan ni hjälpa mig att få pengarna tillbaka?

Nackdelen med Holiday Autos är att vi inte kan se om och vad du har bokat eller dina hyrbilsvillkor. Vi kan inte hjälpa dig med reklammationen. Hyrbilen har förmedlats direkt mellan Holiday Autos, hyrbilfirman som du valt och dig som kund. Fördelen med Holiday Autos är att de gäster som önskar kan betala med kreditkort och att priset ibland är jättelågt när efterfrågan är liten. Priset varierar oftast varje timme. Om du ska kunna söka om att få ett tillägg återbetalt, så måste du kontrollera bekräftelse du fått i samband med hyrbilsbokning som kommer via e-post. Där framgår alltid pris och de villkor som gäller hyrbilen som du har valt. Har du tur, så har personalen på hyrbilsfirman gjort fel och du kan kontakta dem för att få tillbaka avgiften som du har betalat.

För att få våra hyrbilsvillkor, så måste man boka hyrbilen via vår vanliga sökmotor på hemsidan där man bokar golf och boende.

Jag har fått fortkörningsböter i Spanien. Hur betalar jag?

Betalning görs till DGT online. Om man betalar böter i tid, så erbjuds man oftast 50% rabatt på boten.

Vad gör jag om jag måste ändra tiden när jag ska lämna hyrbilen?

Om ni redan har hämtat upp hyrbilen, så ska alla ändringar meddelas direkt till hyrbilsfirman. All kontaktinformation till hyrbilsfirman finns på ert hyrbilskontrakt samt övrig informationen ni fått i samband med att ni hämtat upp hyrbilen. Uppge ert Rental Agreement Number, när ni ringer till hyrbilsfirman, så finner de er bokning snabbare. Är det mer än 3 dagar innan avresa, så kan ni skicka e-post till hyrbilsfirman och be att få skriftlig bekräftelse på att de har mottagit informationen. Personalen ska prata engelska. Är det svårt att kommunicera, så kan alltid hotellreceptionen hjälpa er och prata med personalen på hyrbilsfirman. Observera att i stort sett alla hyrbilsfirmor har ett tillägg för gäster som önskar att lämna hyrbilen utanför deras ordinarie kontorstider.

Hyrbilsfirman vill att jag ska lämna tillbaka hyrbilen på en specifik parkering på flygplatsen med nycklarna i handskfacket. Törs jag det?

Om ni önskar lämna hyrbilen utanför ordinarie kontorstid, så debiterar i stort sett alla hyrbilsfirmor en extra avgift. Vissa hyrbilsfirmor har nattpersonal som väntar på gästen vid ordinarie kontor. Andra hyrbilsfirmor ber gästen att parkera hyrbilen på en specifik parkering på flygplatsen samt lägga bilnycklarna i handskfacket tillsammans med parkeringsbiljetten. Avgiften gästen betalar täcker kostnaden för parkering samt jobbet för de två personer som sedan ska hämta upp hyrbilen.

Många gäster upplever det som osäkert att lämna bilen utan att någon tar emot nycklar, men som kund behöver ni endast följa hyrbilsfirmans instruktioner. Uppstår det andra problem, så är det deras ansvar om ni gjort som ni blivit tillsagda. Vet ni redan när ni hämtar upp hyrbilen att den ska lämnas utanför kontorstid på flygplatsens parkering, så be att få skriftliga instruktioner. Ta gärna några foton på hyrbilen dagen innan när det är ljust ute, så att ni har bevis för att ni inte har orsakat skador på hyrbilen.

Kan man använda GPS i området?

Det går bra att använda GPS i både Spanien såväl Portugal. Viktigt är att det finns kartor och vägbeskrivningar över Europa inlagda i er GPS. Det är i allra flesta fall redan inlagt när ni köper dem. Ni kan även hyra GPS här nere på plats, observera att det tillkommer en avgift som kan vara väldigt hög samt att språket kan vara inställt på spanska eller portugisiska. Vi rekommenderar att ni tar med er en egen om ni skulle önska använda GPS under er vistelse.