Jag vill inte spela individuella tävlingar. Hur avbokar jag mig?

Ungefär 30 dagar innan avresa får alla gäster en e-post som heter Viktig Ankomstinformation. Om destinationen har en golfvärd som arrangerar tävlingar och aktivitetsklubb, så får kunden en länk till vårt Ankomstformulär via en bifogad PDF-fil. Via vårt Ankomstformulär avbokar du dig från tävlingar du inte vill vara med på första veckan efter ankomst. Väl på plats, så avbokar du dig i en pärm som heter Tidbokning. Varje tävlingsdag har en separat A4 med starttider reserverade för tävlingen. Längst ner finns en rubrik som heter Önskar ej delta i tävlingen. Där skriver du ditt namn senast 8 dagar innan tävlingsdatum. Kom ihåg att upprepa proceduren för samtliga tävlingar där du inte önskar att delta. Vår golfvärd anmäler alla gäster på plats till tävlingen, förutom dem vars namn står under rubriken Önskar ej delta i tävlingen.

Jag är anmäld till tävling. Hur avbokar jag mig i sista stund?

Golfklubben och vår personal accepterar normalt inga avanmälningar efter att lottningen är gjord, 7 dagar innan speldatum. Undantag gäller självklart när någon är skadad eller sjuk. När flera personer stryker sig i sista stund, så orsakar det många problem. Vi måste avboka starttider, som golfklubben inte hinner sälja till någon annan. Vår golfvärd måste lotta om tävlingen och kontakta många personer som fått ny starttid. Vid parspel, så kan det bli ett ojämnt antal deltagare eller så kan det saknas en markör för ett par.
Vid giltigt skäl för avbokning, ta kontakt med din golfvärd via telefon. Undvik SMS, då golfvärden inte alltid registrerar mottagna meddelanden. Blir du sjuk endast timmar innan start och golfvärden redan står på tee som starter, skicka besked med någon annan gäst att du inte kan delta och varför. 

Via e-posten Viktig Ankomstinformation så har jag fått länken för spelschemat Golfkalendern för månaden när jag är på plats. Jag känner inte igen shamble. Var kan jag läsa om det?

Vi har nya spelformer varje säsong. Mer information får ni av vår personal i samband med aftergolf, välkomstmöten och socialkväll. Ni kan även se några av tävlingsformerna vi använder under http://www.golfispanien.se/spelformer.

Varför avanmäler jag mig till tävlingar istället för att anmäla mig?

Vi bokar starttider ungefär ett år i förväg och bokar då för samtliga som tillhör den spelgrupp som ska spela den dagen. Skulle vi vänta till en månad eller en vecka innan speldatum på att få in anmälningar till en tävling, så skulle väldigt få golfklubbar i södra Europa ha tillräckligt med sammanhängande starttider för att vi skulle kunna arrangera en tävling.

Varför måste jag räkna ut mitt bruttoresultat eller poäng per hål i samband med era tävlingar?

För att golfvärden ska kunna upptäcka eventuella fel och kontakta spelaren omedelbart. Det är en säkerhetskontroll för vår personal. Om summan inte stämmer, så kan vår personal ha matat in fel score på ett hål, och då upptäcks det omedelbart. När gästen räknar poäng, så hjälper det golfvärden att se på vilket hål det finns en eventuell differens på scorekortet, så att golfvärden direkt kan påtala räknefel eller kontrollera om vi har registrerat fel handicap i vår databas. Alla organisationer har olika rutiner för hur deltagare ska föra sitt scorekort. Det gör inget om spelaren räknar fel poäng eller summerar scoren felaktigt. Vi önskar att så många som möjligt ska lära sig räkna ut poäng. Vi önskar också att våra gäster själva ska veta vad de har för resultat efter en runda, oavsett om det är slaggolf eller poängbogey. Vi vill undvika att deltagare blir besvikna om det på resultatlistan visar ett resultat som inte överensstämmer med det som spelaren hade förväntat.

Varför visas mitt handicap felaktigt som 18,0 på startlistan?

Alla våra gäster får besked att de måste skicka in Ankomstformulär i god tid till vår golfvärd för att rapportera handicap, golfklubb, avboka sig för tävlingsspel eller anmäla sig till Lördagsgolf. Ändå är det ett antal gäster som varje år inte skickar in önskade uppgifter, trots påminnelser. Vi har då alternativet att stryka dem från våra tävlingar första veckan, men istället väljer vi att anmäla dem på handicap 18,0. Finner ni gäster på startlistan med handicap 18,0, så är det med största sannolikhet någon som har glömt att höra av sig till vår golfvärd. Vår golfvärd lottar tävlingar minst 8 dagar före speldatum, så gäster som inte skickat in sitt handicap kommer att visas med felaktigt handicap i flera tävlingar framöver. Självklart uppdaterar vi våra databaser så snart vi får besked av gästen, men handicap kommer att visas som 18,0 på alla framtida startlistor, som redan är utskriva och inlämnade till golfklubben.   

Hur kan jag höja mitt handicap i era databaser, eftersom jag spelat flera dåliga sällskapsrundor?

Det kan du inte göra och är lika för alla. Via vårt Ankomstformulär så anmäler du ditt exakta handicap till golfvärden innan ankomst. Eventuella justeringar efter att Ankomstformulär skickats in ska du rapportera i samband med välkomstmötet. Det handicap du har på välkomstmötet kommer att vara det högst handicap som du tävlar på under vistelsen, med undantag för justeringar som görs i samband med årsrevision. Nytt från och med säsongen 2019-2020 är att inga handicap kommer att justeras av vår golfvärd i våra databaser efter individuella tävlingar, vilket kommer att innebära att ditt handicap kommer att vara det samma oavsett vilket program som tävlingen lottas i. 

Varför justeras inte mitt handicap efter sällskapsgolf och tävling?

Vi börjar med att dela upp din fråga om handicap i två delar, höjning och sänkning.

När det gäller höjning, så har vi ett stort antal gäster som spelar utanför buffertzonen varje dag. Om vår golfvärd skulle uppdatera alla gästers handicap varje kväll, så skulle vi behöva minst en personal till på varje resmål och din resa skulle bli mycket dyrare. Vi använder flera olika dataprogram när vi lottar, men inget av programmen är kopplade till databaser online som stöds av alla skandinaviska golfförbund. Därför har vi valt att inga höjningar ska registreras i våra databaser, eftersom alla gäster då behandlas lika, oavsett var de kommer ifrån. Det är upp till varje gäst att själv sköta sitt exakta handicap och rapportera förändringar till respektive golfklubb och golfförbund.  

När det gäller sänkning av handicap, så kommer vår golfvärd alltid att uppdatera våra databaser om du har spelat på motsvarande 36 poäng eller bättre. Du som gäst är ansvarig för att rapportera till vår golfvärd om du har sänkt ditt handicap i samband med sällskapsgolf innan start, eller senast när du lämnar in scorekortet för scoreinmatning. Anledningen att vi sänker gäster som spelat under sitt handicap är för att inte samma person ska vinna alla tävlingar, samt att det anses som fusk i golf att spela på ett handicap som är högre än din verkliga spelstandard. Att sänka gästernas handicap i våra databaser kräver endast lite administration av vår golfvärd, eftersom det är få som spelar bättre än sitt handicap. 

Kan jag får tävla på ett högre handicap utomlands än jag gör hemma?

Det skulle anses som fusk. Alla gäster meddelar sitt exakta handicap vid ankomst och tävlar då på samma villkor. Det är inte tillåtet att till vår golfvärd rapportera ett högre handicap än man har på sin hemmaklubb, bara för att man ska tävla i Spanien eller Portugal. 

Hade jag inte tidigare två olika handicap beroende på lottningsprogram?

Det hände några få personer varje år, men från och med säsongen 2019-2020 ska dina handicap vara exakt lika, oavsett lottningsprogram. Tidigare år så använde vi ett lottningsprogram för individuella tävlingar som justerade handicap efter resultat, men var förvirrande för ett stort antal gäster som inte läst våra policy om handicap eller förstått informationen. För att förenkla för alla tävlingsdeltagare och vår personal, så kommer du därför att tävla hela vistelsen på det handicap du har första dagen på resmålet, men undantag för om du har sänkt dig på tävling eller sällskapsgolf samt efter årsrevision.

Kan jag delta i en tävling utom tävlan?

Det får du gärna, om det är en individuell golftävling. Du avanmäler dig inte från tävlingen, utan meddelar bara vid starten till vår golfvärd och dina medspelare att du idag ska spela kryss. Du får ett scorekort, som du lämnar in med ett stort X över hela kortet. Du väljer själv vid starten om du vill betala in startavgift eller inte. Betalar du startavgiften, så kan du vinna klappepris, men självklart inga andra priser eftersom du lämnar in ett scorekort utan resultat på hålen.

Vad ska jag göra om jag hittar fel på startlistan?

Finner du något allvarligt fel på startlistan, så ta omgående kontakt med vår golfvärd. Allvarliga fel kan vara om någon person saknas på startlistan, om någon person är medlottad i tävlingen som inte ska spela, om någon är medlottad två gånger, om det vid en lottad scramble är mycket ojämna lag handicapmässigt eller om du har lottats med samma person vid upprepade tillfällen.

Om det endast rör sig om ett felaktigt handicap på en spelare, så meddelas det på tee och skrivs tydligt på scorekortet. Golfvärden ska inte kontaktas.

Vad ska jag göra om jag hittar fel på resultatlistan?

Det är oerhört viktigt att du omgående påtalar ett fel på resultatlistan för golfvärden. Om en golfvärd slagit in fel score, registrerat fel hcp på en gäst eller om en slopetabell förändrats, så vill vår personal veta det direkt. Vid de allra flesta tillfällen när en gäst misstänkt fel på resultatlistan, så har det varit gästen som räknat eller summerat fel. Vi tycker ändå att det är viktigt att alla gäster försöker att räkna ut sitt resultat, eftersom det är en ovärderlig kontrollsiffra när golfvärden matar in scorer.   

Jag lottas ofta med samma person. Vad ska jag göra?

Påtala genast problemet för din golfvärd. På de allra flesta tävlingar lottar vi enligt principen fri lottning, där slumpen bestämmer vilka som ska spela ihop. Endast i samband med en tävling per månad, så lottar vår golfvärd enligt exakt handicapordning. Har det inte skett stora förändringar över tid när det gäller handicap, så kommer många lottas med samma personer i samband med motsvarande tävling kommande månad.

Varför måste jag stå vid tee 20 minuter innan min starttid i samband med tävlingar?

Samtliga tävlande måste komma till tee senast 20 minuter innan starttid. Till skillnad mot tourtävlingar, så slår nästa startgrupp ut så snart gruppen framför är tillräckligt långt borta. Vid oväder eller akut sjukdom, så kan det vara nödvändigt för golfvärden att på tee flytta spelare från en boll till en annan, för att undvika att det går en tvåboll mitt ibland alla fyrbollar eller att någon spelar ensam. Vid dåligt väder, så uppmanar vi därför alla gäster att vara ute i extra god tid. 

Kan jag spela tävlingen dagen efter ankomst?

Om det står i Golfkalendern att du ska spela dagen efter ankomst, så är du automatiskt anmäld. Observera att vi alltid försöker att ta hänsyn till välkomstmötet på morgonen efter ankomst, så du kommer med största sannolikhet att få en sen starttid.

Varför uppmanar ni alla deltagare att ha mobiltelefonen med sig under tävling?

Vi önskar att samtliga gäster alltid ska ta med sin mobiltelefon när ni spelar, oavsett om det är tävling eller sällskapsgolf, för att de vid behov snabbt ska kunna ringa 112. Telefonen bör ställas om till ljudlös ringsignal innan start, för att inte störa någon under spel. Är det endast en person som har tillgång till mobiltelefon i bollen, så rekommenderar vi att den personen meddelar lösenord till telefonen, om mobillås är påslaget. Vid en allvarlig akutsjukdom, så kan det vara fråga om sekunder för att rädda ett liv. Mobiltelefonen är ovärderlig för att tillkalla snabb hjälp. Vi rekommenderar också alla gäster att ladda ner gratis appen Rädda Hjärtat.