Spanien

Spanien har länge varit ett av de mest populära resmålen för Skandinaviens golfare. De flesta vinterturister väljer att resa till regionen Andalusien, känd över hela världen som Andalucia och som ett paradis för solbad och golf. Andalusien sträcker sig från Costa de Almeria och Medelhavet till Costa de la Luz och Atlanten. Här finns förutom underbara golfanläggningar den stora nationalparken Doñana samt vackra och spännande städer som Sevilla och Granada med spår av gamla civilisationer som fenicier, romare, kartager och morer. Många associerar regionen med den överexploaterade kustremsan Costa de Sol, men de flesta områden i Andalusien är genuint spanska och väldigt gemytliga.

Andalusien har ett underbart vinterklimat. Städerna Huelva och Sevilla i västra Spanien leder eller ligger alltid i topp när det gäller spanska solligan och antalet soltimmar, som oftast är mellan 3000 och 3150 timmar per år. Det kan jämföras med våra skandinaviska huvudstäder som brukar att få 1600 -1800 timmar per år. Andalusien är alltså perfekt för soltörstande skandinaver. Även under årets kallaste januaridag, så spelar de allra flesta i shorts och t-shirt när det är som varmast på eftermiddagen. November, februari och mars motsvara sommarmånader hemma. Sydvästra Spanien har det varmaste klimatet på europiska fastlandet. Det beror på att regionen ligger i deltat av floden Guadalquivir och på låg höjd.   

Spanjorerna är livsnjutare och det är få som har bråttom genom livet. Det sociala umgänget är i centrum. Nästan alla njuter av tapas och ett glas vin eller en kall öl någon gång under dagen, och speciellt under eftermiddagen på helgerna. På morgonen samlas man på barerna för en kaffe samt rostat bröd med olivolja och krossad tomat. Råvarorna i Andalusien är fantastiska. Längst kusterna så finns utsökta fisk- och skaldjursrestauranger. Den berömda skinkan, pata negra från norra Huelva, är en delikatess. När det gäller frukt och grönt, så finns det ett enormt utbud. Området runt Huelva kallas Spaniens trädgård. Runt Huelva odlas bland annat jordgubbar, mandel, sharon, mandariner, apelsiner och andra citrusfrukter. I Cadíz regionen produceras många av Spaniens bästa viner, söta Pedro Ximenez, Olorosos och mänger av olika Finos. I området El Condado, väster om Sevilla, produceras unga, vita viner med fruktig smak. De flesta bodegas gör också god vinäger. Runt Huelva, Sevilla, Granada och Cordoba växer olivträden i miljontal och där produceras den mesta olivoljan.

Spanjorerna älskar helgdagar och karnevaler, och i alla städer tar man tillfället att fira, så fort det finns en anledning. Spanien firar julen strax efter nyår med fest på gatorna och godisregn över alla som tittar på. Påsken firas med stora processioner där kyrkans helgedomar bärs runt på gatorna. I maj firar man olika helgon med enorma folkfester, flamenco, god mat och dryck. Under Feria de Abril i Sevilla dricker man nära 700.000 liter manzanilla från Sanlúcar de Barrameda. De stora pilgrimsvandringarna Huelva regionen i maj drar miljoner besökare och deltagare.

Det finns flera städer i närheten av våra destionationer som man inte ska missa. 

Córdoba är staden influerad av tusen och en natt. Vandra i de smala gränderna, besök mosken, njut av livet på en av tebarerna och gå över den romerska bron. 

Sevilla är en av europas finaste städer. Lär dig allt om spaniens historia på Plaza de España, besök katedralen, tjurfäktningsarenan och slottet, njut av tapas och hemgjord glass i judiska kvarteret Santa Cruz, bada arabiskt och drick manzanilla. 

På en höjd över staden Granada ligger Alhambra, moriska palatset som måste upplevas för den otroliga skönhetens skull. Läs på om Nasriderna innan ni reser dit. Passa på att njuta av tapas i Granada. Besök även en av europas bästa skidresort, Sierra Nevada. Hyr skidor och upplev de många, fantastiska backarna. 

I Aracena ligger Gruta de las Maravillas, fantastiska kalkstensgrottor. Grottorna är färgrika, vackert upplysta och väldig annorlunda den stora kalkstengrottan i Nerja. Runt Aracena bor de svarthovade grisarna, och här finns också de bästa producenterna av Pata Negra skinkan. 

I Huelva finns tre kopior av Columbus båtar. Besök det imponerande museet och lär dig en massa om spanska medeltiden och upptäckten av den Nya Världen.

Jerez de la Frontera har ett stort antal bodegas värda ett besök. Drick många olika typer av sherry. Missa inte kungliga ridskolan, som har uppträdande två gånger i veckan.  

Andalusien är ett underbart resmål och alla regioner har något speciellt att erbjuda. Det är en av anledningarna till att våra gäster trivs så. Det finns något för alla.

Sök och jämför priser   Boka boende, golf, transfer och hyrbil