Iberiska halvön har underbara råvaror. Här odlas mycket av det frukt och grönt vi ser hemma i matbutikerna. Många mataffärer har en sektion med enbart lokalproducerade grönsaker och frukter, som har en överlägsen smak jämfört med det som vi kan köpa i Skandinavien. Bästa frukten, köttet och fisken finns på de lokala matmarknaderna, som har öppet alla vardagförmiddagar och som finns i alla städer.
I de flesta kuststäder finns det lokala fiskare som säljer nyfångad fiskar och skaldjur, både privat via små butiker och via lokala mataffärerna. Fiskauktionen i Isla Cristina är spännande att uppleva, men ska man inte har stora kvantiteter, så är det bäst att handla på marknaden.
I norra Huelva regionen runt Jabugo och Aracena bor de svarthovade grisarna, som äter ekollon och myser i leran under korkekarna. Från dessa berömda grisar kommer skinkan pata negra, som av många anses vara den bästa skinkan i världen. Förutom skinka, så finns det i alla städer i Huelva regionen butiker som bara säljer fläskfilé, färs, korvar och andra produkter från cerdo ibericos de bellota. Äter du kött, så rekommenderar vi verkligen att du provar dessa delikatesser.
Det är spännande att bo utomlands och lära känna landet genom dess mat. Att handla är en upplevelse, även om man ibland köper något som visar sig vara något annat än man tänkt. Våga prova på att ungsbaka en fisk som du aldrig sett, smaka på frukter som inte finns därhemma, och prova att tillaga grönsaker, som du aldrig tidigare köpt. Under varje destination finns information om de mest populära restaurangerna och andra favoritställen för olika smakupplevelser. .
Tapas
En trevlig dagsutflykt i samband med semestern i Huelva är att prova tapas och smakupplevelser från regionen. Passa på att besöka flera olika restauranger, och ta gärna med vänner i samband med provsmakning, så att ni kan beställa in många rätter och dela. Tapas är ett sätta att umgås, därför är miljön nästan lika viktig som maten. Mysiga byar för att prova tapas är El Rompido och Punta Umbria. Som ny i området, så kan det vara bra att vara förberedd genom att gå vår tapasskola med förslag på olika rätter och delikatesser, som är lätta att tycka om.
Tapasskola och favorittapas
Många restauranger serverar endast tapas i ranciónes eller media ranciónes, och därför blir de flesta skandinaver förvånade när de inte finner ordet tapas på menyn. Media ranción är en portionsstorlek som lämpligen delas mellan två till tre personer, medan ranción brukar räcka bra till fyra. En del av tjusningen med tapas är att variera smakupplevelserna, så beställ hellre in fler olika små rätter än en stor portion.
Det är inte lätt att beställa från en meny om man inte läser spanska eller känner till namnen på de olika rätterna. Därför har vi förslag på flera favoriter som våra skandinaviska gäster gillar. Många som varit med på vår tapasskola har blivit förvånade hur mycket de tyckt om vissa rätter, som inte låter så lockande på beskrivningen. Våga testa!
Gambas blancas är vita räkor fångade i Huelva regionen, och det är en riktig delikatess. De är så färska och mjuka att de nästan smälter i munnen. De är bara kokta i saltat vatten och servas med havssalt. Gillar du inte räkor, så testa gambas blancas och se om det inte är dags att du ändrar dig. Alla räkor är inte lika.
Carrillera är en varm tapas av mör griskind som köttätare måste prova. Den serveras i en mustig och kryddig sås. Carilleras brukar vara en säker vinnare när vi serverar tapas i samband med gemensamma aktiviteter. Många skulle aldrig komma på idén att äta griskind, men köttet är smakrikt och faller isär.
Pimientos rellenos är varma, ugnsbakad och fylld paprika som oftast innehåller tonfiskfilé, hackade grönsaker, örter och sås.
Ensaladilla gamba är en räksallad, som nästan alla gillar. Den innehåller normalt potatis och majonnäs, och är mycket mättande.
Salpicón de marisco upplevs av de flesta som en jättegod och sund tapas. Den är en skaldjurssallad som också innehåller hackad paprika, tomat och olivolja.
Atún con tomate är en varm, grillad tonfisk i en mustig tomatsås. Många Skandinaver har bara provat tonfisk på burk, och blir väldigt förvånade över hur mycket de tycker om tonfiskfilé.
Pastel de berenjena är en varm bakad äggplanta, oftast i tomatsås och toppad med skinka. Det är få som tycker att det låter gott, men det är en tapas som brukar slinka ner snabbt.
Atún al ajillo är grillad tonfisk med vitlök, örter och olja. Det smakar mer som en mör biff än fisk.
Croquetas är friterade bullar som kan innehålla mos och skaldjur, grönsaker, ost eller andra delikatesser.
Kaffe
I Spanien finns det riktigt gott kaffe. En gång i tiden frågade resenärerna om det fanns svenskt kaffe på hotellet. Det sker sällan idag. Istället njuter gästerna av café con leche, cortado och carajillo. Flera lägenhetshotell har elektriska kaffebryggare, men de används i stort sett bara av turister från norra Europa. Bryggkaffe finns att köpa i alla mataffärer, men spanjorerna värderar en kopp nybryggt kaffe högt, och väljer att spendera pengar på det varje dag. Det är också en social stund när alla pratar och umgås. Inte ens på byggarbetsplatserna kan man se en kaffetermos. Nedan följer en liten spansk kaffeskola.
Café con leche
Kaffe med skummad varm mjölk
Café solo
Liten kopp svart kaffe
Cortado
Liten kopp svart kaffe med lite skummad, varm mjölk
Carajillo
Brandy och socker doseras i önskad mängd i ett glas, som sedan fylls på med starkt kaffe.
Café con hielo
Spanjorernas favoritkaffe när det är varmt. Kaffet serveras i glas med isbitar. Varianten är populär både som svart kaffe och med mjölk.
Vin
Vinregionen Condado de Huelva
Tycker du om att dricka gott vin? Då ska du inte missa våra bussutflykter där vi besöker de bästa producenterna i Condado de Huelva med efterföljande vinprovning. Kunniga oenologer lär oss det mesta om vinproduktion, från druva till färdig produkt. Ett besök i Bollullos del Condado och deras vinmuseum är en spännande dagsutflykt, framför allt för er som gillar vita viner och vill lära er mera om vinproduktion. Gillar du spanska fester? Då ska du inte missa druvfestivalerna i Palma del Condado och Bollullos del Condado, som firas i september månad i samband med att druvorna skördas.
DO Condado de Huelva är en av sex vinregionen i Andalusien. Regionen är stor till ytan och täcker östra delen av Huelva regionen och omfattar även nationalparken Doñana i söder. Regionen producerar årligen mycket stora mängder vitt vin, som dricks till skaldjur och fisk i hela Spanien. Ett ungt vitt vin med DO Condado de Huelva ska vara klart och halmfärgat gult med gröna reflektioner. Lukten ska vara fruktig, ren och ungt blommig. Smaken ska vara lätt, frisk, balanserad och med en subtil förnimmelse av gröna äpplen. Vinet ska vara ungt, okomplicerat, mjukt och lättdrucket. Kontrollera alltid årtalet på flaskan i butiken, eller med kyparen om ni serveras vin på restaurang, så att vinet är så ungt som möjligt, och helst yngre alltid yngre än två år. Det går självklart att dricka vinet om det är äldre än två år, men vinet har då tappat det mesta av sin fräschör.
Äldsta dokumentationen om vinodling i Condado de Huelva är från 1300-talet, men även under romartiden och under moriska härskare så producerades vin i regionen. Efter att de kristna återerövrat makten på 1400-talet, så blomstrade vintillverkningen igen. I och med Columbus upptäckt av den nya världen och det oerhörda ekonomiska uppsving som regionen fick tack vare handelsmonopolet, så ökade efterfrågan och även exporten markant. Från regionen kom en gång mängder av viner av hög kvalitet, som uppskattades när och fjärran. DO Condado de Huelva verkar nu för att vinälskare runt om i världen ska återupptäcka vin och vinäger från området. Varje år produceras 40 miljoner kg druvor, som pressas till mosto, druvjuice, för att bli vin. Condado de Huelva reglerar allt från plockning, pressning och kontroll av färdig produkt.
Zalemadruvan är den klart dominerande vindruvan i området. Druvan klara sig oftast bra i det varma sommarklimatet med temperaturer nära 40 grader. DO Condando de Huelva godkänner även druvorna Tempranillo, Palomino Fino, Listán de Huelva, Garrido Fino, Moscatel de Alejandría och Pedro Ximénez.
DO Condado de Huelva är en kvalitets och ursprungsmärkning som trycks på flaskan. För att få sin produkt godkänd som Denominación de Origen från någon av de sex regionerna i Andalusien, så krävs att bodegan uppfyller alla kriterier som myndigheten bestämt. Som kund kan du därför vara säkert på att produkten du köpt eller dricker är det bästa som regionen har att erbjuda. I Condado de Huelva finns DO märkningen för vin, apelsinvin och vinäger.
Vinproducenter
Runt städerna Bollullos del Condado, Rociana del Condado och La Palma del Condado finns de flesta vinproducenter och vinodlingar.
I Rociana del Condado ligger bodegan Contreras-Ruiz, som är känd för att producera halvtorra, unga vita viner av mycket hög kvalitet. Bodegan har drivits av flera generationer och är fortfarande ett litet familjeföretag som är mycket stolta över att ha kontroll på hela produktionsprocessen från egna druvor till etiketterna på flaskan. Deras mycket goda vita vin Edalo serveras på de flesta bättre restauranger i regionen. Viña Barredero är motsvarande produkt som finns att köpa i vissa matbutiker och vinbutiker. De har även en liten produktion av rosévin och oloroso. Oloroso är ett sött dessertvin, som passar utmärkt till ost eller en bit choklad efter maten. Det finns möjlighet att köpa vin från bodegans gårdsbutik. Produkterna är mycket prisvärda.
Bollullos del Condado, som omges av vinodlingar. Flera kooperativ producerar snabbt framställda, billiga bordsviner, men här finns också producenter som satsar på småskalig produktion med hög kvalité. Den mest intressanta bodegan drivs av familjen Oliveros. Bodegan grundandes 1940 och de exporterar största delen av sin produktion. Mest omtyckt bland våra gäster är det unga, fruktiga vita vinet Juan Jaime Seco Afrutado gjort på Zalemadruvan. Familjens äldsta bodega ligger mitt inne i Bollullos. Lokalen är liten och charmig. Familjen älskar vin och vinproduktion, och har under åren provat att framställa de flesta sorter och brandy. Senaste projektet är att de i liten skala även producerar rött vin, en Crianza Oliveros gjord på Tempranillo och Syrah. Flaskorna lagras under bodegan i en liten jordkällare. Det finns möjlighet att handla i deras gårdsbutik. Missa inte deras fantastiska vinäger, som säljs på sprutflaska. Tre sprut räcker för att pigga upp den tråkigaste salladen. Deras apelsinvin är ett riktigt annorlunda och spännande dessertvin. Det är en smakupplevelse tillsammans med ost, choklad eller en söt dessert. En liten skvätt av apelsinvinet ger också en spännande smak till soppor, grytor och såser.
Andra vinregioner i Andalusien
Övriga fem vinregioner i Andalusien är Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar, Montilla-Moriles, Málaga-Sierras de Málaga och Vinos de la Tierra. Jerez och olika typer av sherryviner är de mest kända. För den som är vinintresserad, så rekommenderar vi ett besök till staden Jerez de la Frontera. Där finns ett enormt antal bodegas inom en liten yta. Storproducenter som Sandeman och González Byass är lika mycket turistattraktioner som vinproducenter. Ett besök på storproducenternas bodegas är en välarrangerad upplevelse, men tyvärr saknar man kärleken och passionen för vinet och den egna produkten, som man får när man besöker mindre producenter i Condado de Huelva.
Ost | Portugal
Portugiserna har producerat ost, queijo, under tusentals år. De flesta ostar skapas av personer med stort hantverkskunnande i små fabriker och på lantgårdar. Det som produceras säljs framför allt lokalt och endast en bråkdel exporteras. Det är den stora anledningen till varför portugisisk ost inte är känd utanför landet. Generellt kan man också säga att det är lite variation av olika typer ost för att få en optimal ostbricka endast från Portugal. Vi rekommenderar ändå alla våra gäster som besöker Portugal att köpa ett riktigt gott rödvin samt ett antal olika portugisiska ostar, kex, fikon, päron och annat tillbehör för att uppleva och lära sig mera Portugals matkultur. Välsorterade matbutiker, som Apolonia, har ett stort utbud, och man kan köpa små kvantiteter av varje ost i delikatessdisken. Nedan rekommenderar vi några sorter, som är bra att börja med. Provsmaka gärna en mycket liten bit ost i butiken innan ni bestämmer er för hur mycket ni ska köpa, men kom ihåg att bara ost ger en annan smakupplevelse än samma ost tillsammans med kex, frukt och vin.
Serra de Estrela
Förmodligen den mest kända osten från Portugal. Den görs i den mycket bergiga delen av Portugal, ungefär 200 km norr om Lissabon. Osten är gjord på mjölk av får och började skapas redan under romartiden. En juice på tistlar används för att få mjölken att koagulera.
Sao Jorge Azores
Känd som Queijo da ilha, ost från ön. Osttypen skapades av flamländska nybyggare som bosatte sig på Azorerna på uppmuntran av Henrik Sjöfararen på 1400-talet. Sao Jorge är den största av portugisiska ostar och kan väga upp till 7 kg. Det är en hårdost som blir starkare ju längre den lagras. Osten är gjord på komjölk.
Serpa
Serpa ost görs i regionen Baixo Alentejo, 200 km sydost om Lissabon. Det är en fårost som oftast smörjs med paprikapulver och olivolja under lagring. Den brukar endast produceras under våren och lagras oftast i två år. Ostmassan är relativt fast med små hål. Det är en ost med relativt intensiv smak, som passar bra till ett lite kraftigare rödvin.
Beira Baixa
Beira Baixa av en känd och mycket produktiva regionerna när det gäller osttillverkning i Portugal. Köper man färdigpackad ost i kyldisken, så kommer den ofta från det området. Beira Baixa ligger ungefär 250 km nordost om Lissabon och gränsar till Spanien. Från området kommer många mellanhårda ostar av fårmjölk eller getmjölk. Det görs även en på rå get eller fårmjölk med intensiv arom med kryddig smak.
Queijo de Nisa
Osten görs på opastöriserad fårmjölk med en löpe gjord av tisteljucie. Nisa ligger i Alto Alentejo, 200 km öster om Lissabon. Osten har en syrlig eftersmak. Osten har mottagit diverse utmärkelser för att den kompletterar vin så bra, och där summan av båda produkter anses blir något mycket mer än var och en för sig. Det är bra att prova och se vad ni håller med.