I skrivande stund är det fortfarande några gäster kvar på El Rompido som njuter av sol, golf och bad, men de sista golftävlingarna har spelats och det är dags för oss att summera och gratulera.

Under vintern har vi gjort fyra uppskattade bussutflykter tillsammans till andra golfbanor: Nuevo Portil, Islantilla, Bellavista och Monacilla. Dessa var mycket populära bland våra gäster, som dock konstaterade att spelet på hemmaplan ger bättre scorer. Slopen på El Rompido verkar överensstämma mera med hur banorna slopas i Skandinavien, eftersom resultaten generellt är högre både på Sur och Norte jämfört med andra golfbanor. Våra gäster brukar göra många hole-in-one, och hål 12 på Norte är hålet där flest har lyckats. Men ingen har startat semestern så som Eva Bremberg, som valde att avstå  tävlingsspel dagen efter ankomstdagen, eftersom hon kände att hon behövde träna och komma igång. Det var verkligen inte nödvändigt, för redan på svåra hål 16 på södra golfbanan slog hon den perfekta trä 4:an och gjorde HIO. 

Wittkämpers hat trick och andra vinnare

Årets golfbragd stod Yvonne Wittkämper för. Hon lyckades att vinna den individuella tävlingen Månadens Golfare i handicapklassen 0-20 hela tre månader i rad. Konkurrensen är stenhård, så det är snudd på osannolikt att kunna pricka in en formtopp på rätt dag under flera månader. Vi gratulerar till ett äkta hat trick, som vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva igen. Planerar ni att göra en egen "Wittkämper", så rekommenderar vi hårdträning i sommar.

Ett stort grattis även till övriga segrare i Månadens Golfare: Ann Larsson, Bengt Orre, Bo Andersson, Britta Åhlund, Ester Alrek (april + oktober), Jan Lund, Karl Larsson, Leif Franzen, Leif Surdal, Lena Lidén, Lena Svensson, Lennart Nyman, Percy Kadziolka, Rolf Carlsson, Staffan Tano (januari + mars), Stein Svennevik och Tommy Persson.

I samband med det trevliga jul- och nyårsfirandet på El Rompido så arrangeras varje år en matchcup. Årets format var individuella 9-hålsmatcher. Efter flera dagars spel, så var det dags för final mellan Lennart Nyman och Annika Dahlen. Efter en mycket hård kamp, så stod slutligen Lennart som segrare.

En annan tradition på El Rompido är att vi arrangerar Karnevalgolf i samband med den stora Karnevalen i Cadíz och Isla Cristina. Golftävlingen är inte som något annat arrangemang, eftersom den inleds med en fördrink och därefter promenerade alla deltagare tillsammans till första tee, iklädda fantastiska dräkter. Bästa kostym vann Hans Broqvist, iklädd clowndräkt i starka färger med stor röd clownnäsa. Startfältet bestod av diverse djur, herrar i nätstrumpor och bh, historiska och religiösa figurer, hippieinspirerade och diverse kostymer för sjukvårdspersonal och kriminella.

Tävlingen spelas som scramble lag och segern delades mellan två lag, som fick samma antal poäng. Ett stort grattis till vinnarna Maiegun Pettersson, Terje Edvardsen, Annika Dahlén, Bo Tyrén, Sven Lessner, Stina Gustavsson, Kerstin Tyrén och Kjell Wallgren. Under Karnevalgolfen är ändå alla deltagare vinnare, eftersom rundan avslutas med fem olika tapas, glass och jordgubbar, prisutdelning, fest och dans. 

Mycket mer än bara golf

Vår Longstay handlar verkligen inte bara om golf, utan om umgänge och aktiviteter med alla trevliga människor som reser med oss till El Rompido.

I samband med Socialkväll, så har våra gäster gjort allt för att sponsra det lokala näringslivet och druckit närproducerat vin från olika bodegas i Condado de Huelva. Även om våra Socialkvällar centrerar runt samvaro och prisutdelning, så har vi varje vecka haft olika bildande teman. Eftersom golfreglerna var nya från och med 2019, så har det blivit flera möjligheter att uppdatera regelkunskaperna. Vi har även fortsatt vårt tema att lära känna regionen och Spanien genom mat och dryck. Vi har haft ölprovning, ost- och vinprovning samt provning av spanska delikatesser.

Nytt för säsongen har varit de trevliga duellerna mellan våra norska och svenska gäster, efter ett initiativ av Aage Sandmæl. Den stora frågan var vilket folk som vet mest om den andra nationen. För oss som är så gamla att vi kommer ihåg tv-programmet Kvitt eller dubbelt, så var svaret på denna Tiotusenkronorsfråga att norrmännen kan väldigt mycket mer om Sverige. Det var en förvånande stor skillnad! Vi uppmanar nu våra svenska gäster att plugga på allt de orkar om Norge under sommaren, för revansch väntar inför nästa säsong.

Efter quiz frågor om Flamenco och regionens historia, så var det många som passade på att besöka Flamencoshowen i El Rompido. Showen känns autentisk och riktar sig mot den stora grupp spanjorer som älskar flamencokulturen, dess musik, kläder, rytmer och seder. Vi har vid ett flertal tillfällen haft dansundervisning med våra gäster, och planerar ett nytt försök med Sevillanas till vintern.  

Det har varit stor uppslutning på vattengymnastiken och vårt TPI test, där man mäter den styrka och rörlighet som påverkar slaglängd. Vi fortsätter att pusha för våra motionspass, eftersom vi vet hur viktigt där är att hålla kroppen igång. Våra gäster tränar hjärnan i samband med bridgekvällarna och koordination på golffysen. Dessutom har vi hört att snittgästen hinner läsa mer än två böcker från vårt bibliotek under golfsemestern på El Rompido.  

Vi tackar alla gäster för många trevliga golfrundor, ett glatt humör och många skratt och välkomnar både gamla och nya gäster till vårt golfparadis El Rompido nästa säsong.

Golfvärd Zinita och Katharina
SoloGolf|GolfiSpanien