Romeria de El Rocio | Pilgrimsvandring | Fest

Femtio dagar efter påsk infaller pingst, vilket markerar avslutning på påsken. Från torsdag till söndagen under pingstveckan så vallfärdar ungefär en million personer för att komma till Jungfun av El Rocío och hennes kapell, som på spanska kallas ermita. El Rocío ligger utanför staden Almonte i Huelva regionen. Pilgrimsvandringen är inte bara för befolkningen i området runt Almonte. Det kommer troende och andra som tycker om att festa från hela Spanien och övriga Andalucia.

Pilgrimerna färdas som enorma processioner av ryttare, och de flesta kvinnor och barn åker i vagnar dragna av hästar, åsnor och mulor. Vagnarna är vackert smyckade med ikoner, ljus, frukt och blomarrangemang. En del starkt troende pilgrimer väljer att gå. De allra flesta sover utomhus i Doñana nationalpark på vandringen till El Rocío, som tar flera dagar. Själva vandringen verkar viktigare än målet. Som alltid när det är en spansk högtid, så firar man med mycket god mat och vin. Både kvinnor och män bär sina finaste flamencokläder, och har med många ombyten. Oftast har varje vagn med någon som kan spela gitarr och sjunga, så att det blir trevlig stämning och möjlighet att dansa Sevillanas. Det är fest alla nätter.

Det är över hundra olika brödraskap, med grupperingar av pilgrimer, som färdas till El Rocío. Huelva stad har det största brödraskapet med nära 15 000 personer. Pilgrimsvandringen avslutas med mässa och bortbärande av statyn av jungfrun. Den pågår från midnatt fram till sent måndag morgon. Många gråter och försöker röra vid statyn.

De flesta andalusiska städer firar sin egen romería till ära för sina egna helgon och jungfru Maria på hemmaplan. Överallt flyttar familjer ut i skogen med möbler, belysning, stora tält och mängder av mat och festkläder. I Cartaya firar man stadshelgonet San Isidor Labrador under flera dagar och nätter. Många turister blir skrämda över antalet pilgrimer utanför Almonte och önskar inte sova under bar himmel. Då är de mindra romeríorna i städerna runt Huelva ett bra alternativ.

El Rocío är en mysig liten byn med sandgator söder om Huelva, som man inte ska missa övriga månader på året heller. Hela byn är uppbyggd för häst och vagn, så här finns inga asfalterade gator eller parkeringsplatser. Istället finns det ett ställe att binda hästen utanför alla barer och restauranger. Många ryttare väljer att inte gå av sin häst, utan får sin öl och tapa serverad medans de sitter kvar bekvämt i sadeln. Missa inte maten och utsikten från terrassen på restaurang El Turuño. Utanför restaurangen och runt i El Rocío finns gamla olivträd som är minst 600 år och som anses vara de äldsta träden i Doñana. Vilda olivträd kallas acebuche på spanska och har gett namn till byns torg, Plaza del Acebuchal. Passa på att titta på flamencoklänningar när ni ändå är där. Byn är också ett paradis för fågelskådare.