Golfanläggningen på Penina har varit värd för diverse stora mästerskap och även Europatourtävlingen The Portuguese Open vid ett flertal tillfällen. Penina var den första golfbanan som byggdes på Algarvekusten. Golfbanan Penina Championship Course designades av Sir Henry Cotton och öppnades 1966. Området som valdes för anläggning var ett tidigare risfält, som dikades ut och planterades med tusentals buskar och träd.

Alla som kommer ihåg Portugal från historielektionerna vet att landet under den tiden var isolerat och styrdes av diktator António de Oliveira Salazar. Salazar, och de flesta andra med honom, skulle säkert häpna över utvecklingen under de senaste femtio åren när det gäller antalet golfbanor på Algarvekusten och de stora intäkterna turismen skapar i regionen.  

Penina Championship course

Penina är verkligen annorlunda när det gäller hur hålen är fördelade. Första 9 hålen har par 35 och sista nio par 38. Hål 10 och 11 samt hål 17 och 18 är alla par 5. Det är mycket sällan man spelar två par 5 hål i rad och att göra det två gånger på samma slinga är ännu mera ovanligt. Som tur är dessa hål inte alltför utmanande, och de som slår långt har goda birdiechanser.

Penina blev en mycket populär destination när golfturismen var ny i Portugal, men den som spelade Championship course, under de första tjugo åren som anläggningen var öppen, kommer inte att känna igen speciellt mycket av banan. Under mitten av 90-talet, så gjordes omfattande förbättringar och förändringar. 

Den som spelar Penina för första gången kommer att blir ganska nedslagen efter de första två hålen, som är riktigt långa och tuffa. Fairwaybunkrar och vattenhinder ska undvikas av den som kan. Det är bara att kämpa på och försöka få med sig ett hyfsat resultat, för det blir lättare redan vid hål 3. I stort sett alla hålen kantas av eukalyptusträd och olika typer av tallar, men golfbanan upplevs inte som smal. Den största svårigheten är vattenhinder som går tvärs över fairway eller kantar hålen. Med nuvarande layout, så är golfbana väldigt tuff för den som inte har mycket carry. Det finns flera hål där man inte kan rulla in bollen. Det sagt, så är det inte speciellt djupa vattenhinder man ska över, men vi rekommenderar alla med högt handicap att ta med många bollar och gärna en bollhåv.

Hål 13 är golfklubbens signaturhål, som en gång röstades till en av världen 500 bästa golfhål. Oavsett vilken ranking som hålet skulle få idag, så är det en stor utmaning, speciellt från herrarnas utslag, där green upplevs nästan som en ö-green. Hela högra sidan av hålet kantas av ett sidovattenhinder och vänstra delen av green vaktas av bunkrar. För de allra flesta är det smarta valet att spela säkert mot vänstra delen av hålet, och hoppas på en bra pitch eller chip in mot green.

Det finns flera positiva saker med Penina, förutom att golfbanan är trevlig och greenerna oftast i mycket bra kondition. Vid hål 1 finns ett uppvärmningsnät där alla, som inte enbart värmer upp med en kopp kaffe, kan slå några slag med egna bollar innan det är dags att slå dagens första slag.  Penina är också en golfbana som är mycket lätt att gå. Golfbanan är riktigt platt, och den lilla kulle som finns är vägen upp från hål 18 till hotellet. Det är också enkelt att finna golfklubben, eftersom anläggning ligger precis vid väg N-125.                             

Träningsmöjligheter

På anläggningen finns en stor driving range och bra puttinggreen. Det finns också en chippinggreen samt övningsbunkrar. Dessutom finns två andra 9-håls golfbanor.

Resort course

Resort course är en 9-håls golfbana med par 71. Det är en perfekt bana för den som inte spelat golf så länge eller vill spela på en golfbana med lite mindre tryck. Det finns olika utslagsplatser för Det finns olika utslagsplatser för första och andra varvet, för att få variation under rundan. Konditionen är inte lika bra som på Championship course, men ändå tillräckligt bra för att det ska vara ett populärt alternativ för många i regionen.

Academy course

Academy course är en 9-hålsbana som passar utmärkt för nybörjare med par 30. Academy course har korta hål, som går mellan hålen på Championship course. Det är också en perfekt plats för den som vill träna järnslag.  

Sök och jämför priser   Boka boende, golf, transfer och hyrbil