Det är alltid kundens ansvar att betala motorvägsavgifter för hyrbilen. På vissa vägar finns manuell betjäning eller tullstationer, och det är enkelt att betala med kort eller kontanter. På andra vägar finns ett elektroniskt system, vilket gör processen betydligt mer komplicerad för turister.  

Motorväg A49 | E1 | Spanien

Ingen motorvägsavgift. 

Motorväg A22 | E1 | Portugal 

A22 är en motorväg som går längs Algarvekusten från spanska gränsen i öster till Lagos i väster. Den kallas också Via do Infante D. Henrique samt E1. På A22 finns det numera ett elektroniskt tullsystem. Det fungerar ungefär som AutoPass, som finns på flera ställen i Skandinavien. Det finns inga manuella stationer att betala på, utan alla som använder vägen ska antingen ha en mottagare i bilen som registrerar tullavgifterna eller betala i efterskott via posten eller internet. De flesta turister upplever att det är mycket besvärligt att betala tullavgifterna. Att fysiskt betala på posten har varit nästan omöjligt på grund av öppettider, få postkontor samt ett betalningssystem som ofta varit ur funktion. Att betala via internet är besvärligt, eftersom avgifterna oftast inte registreras samma dag och endast finns tillgängliga under ett fåtal dagar. De flesta personer i regionen är kraftigt emot tullavgiften på motorvägen i Algarve är för att vägen byggdes med hjälp av EU pengar med motiveringen att främja handel och umgänge över gränsen mellan Spanien och Portugal.

Betalningsalternativ

Automatisk betalstation för bilar som kommer från Spanien till Portugal

Alternativet att betala vid gränsen med kreditkort gäller endast bilar som inte har transponder. Kör man från Spanien in i Portugal, så finns det en betalstation precis efter gränsbron där man kan köpa olika körpass. Man ska aldrig betala motorvägsavgift om man kör av A22 på första eller andra avfart. 

Hyra transponder av hyrbilsfirman

De flesta hyrbilsfirmor är mycket negativa till det nya tullsystemet som innebär oerhört mycket administration för deras personal. Nästan alla hyrbilsfirmor erbjuder nu kunderna att hyra en transponder, vilket är en elektronisk mottagare, i hyrbilen. I stort sett alla nyare hyrbilar har transponder. Bilnumret är då kopplat till hyrbilsfirmans portugisiska bankkonto och vägavgifterna debiteras automatiskt. 

Transponder är dels ett sätt att göra det lättare för kunderna att betala sina vägtullar, samt en möjlighet för hyrbilsfirman att ta betalt för en del av administrationen de måste göra åt företaget Vialivre som sköter tullsystemet. Många hyrbilsfirmor har hittills vägrat att hjälpa Vialivre att kräva in pengar från deras kunder. Vid obetalda tullar, så skickar hyrbilsfirman kundens namn och adress i utlandet och så har det varit upp till Vialivre att ta ärendet vidare. Tullavgifterna har därför sällan kommit fram till utländska förare. Vialivre verkar vinna kampen mot hyrbilsfirmorna, som numera blir betalningsansvariga för deras kunders vägavgifter. Därför erbjuder och uppmanar i stort sett samtliga hyrbilsfirmor kunderna att välja att aktivtera betalning för vägtullarna registrerade via transponders på kundens kreditkort. När ni hämtar upp hyrbilen, så var noga med att bekräfta hyrbilsfirmans administrationsavgifter innan ni väljer alternativet att betala tullavgifter via kreditkort och accepterar en hyrbil med transponder.  

Observera att om det finns en transponder i hyrbilen, så bör ni lämna kreditkortsavgifter och välja att vägavgifterna dras på ert kreditkort alternativt aldrig köra på de sträckor på A22 som har en tullavgift. Om ni inte väljer att aktivtera kreditkortet, så tillkommer högre administrationsavgifter om det senare visar sig att ni har registrerade tullavgifter på ert registreringsnummer.  

Betala vägtull via internet och postens hemsida

Alternativet att betala via internet eller via postens hemsida gäller endast bilar som inte har transponder. Vägtullar finns normalt registrerade senast 48 timmar efter användning på hemsidan www.ctt.pt under Portqagens. Där kan man betala omgående med kreditkort. Tullavgiften finns synlig efter 48 timmar, men under maximalt fem dagar. När avgiften inte längre syns, så går det inte att betala via posten. Observera att posten lägger på en administrationskostnad från 0,32 EUR till maximalt 2,56 EUR per betalningstillfälle.

Våra rekommendationer 

Kommer ni aldrig använda motorvägen A22 på sträckor där det finns tullavgift, så rekommenderar vi er att välja den nyaste bilen med transponder. Var noga med att berätta för hyrbilsfirman att ni inte önskar ert kreditkort registrerat för tullavgifter. Kör på väg N-125 och aldrig på motorvägen, förutom den avgiftsfria vägsträckan mellan Monte Gordo till spanska gränsen.  

Vill ni välja det mest ekonomiska alternativet och endast kör på motorvägen A22 en eller två gånger, till exempel tur och retur till Faro flygplats, så välj en äldre hyrbil utan transponder och betala själv tullavgifter via internet. Kom ihåg att tullen endast kan betalas mellan två och fem dagar efter passeringen. Information hur man betalar finns ovan under rubriken Betala vägtull via internet och postens hemsida. Glöm inte att betala tullavgiften. 

Kommer ni ofta att använda A22, önskar den nyaste hyrbilen eller orkar ni inte bry er om att betala tullavgifter via internet, så välj den nyaste hyrbilen med transponder. Hyrbilsfirman tar en kopia på ert kreditkort som säkerhet, knyter det till ert hyrbilskontrakt och tullavgifterna dras normalt 7-10 dagar efter att ni har lämnat tillbaka hyrbilen. Hyrbilsfirman kommer att debitera ert kreditkort en administrationsavgift på 1,85€ per dag ni har hyrbilen, men får maximalt debitera en administrationsavgift på 18.50€. Observera att det inte finns någon maxavgift på vägtullar, utan endast på avgiften som hyrbilsfirman får ta betalt av kunden för administration. 

Tullkostnader i Portugal

På hemsidan vialivre.pt och A22, så kan ni se de exakta tullkostnaderna för varje vägsträcka.
För mer information på engelska om tullkostnader på olika motorvägare och betalningsalternativ besök portugaltolls.com

Gratis alternativ till A22

Observera att det går en tullfri väg parallellt med A22 som heter N-125. Från Faro flygplats, så kan man köra N-125 och sedan köra upp på motorvägen precis innan Monte Gordo. De två avfarter som ligger innan Spanien är tullfria. Så gäster som kommer från Spanien och som vill undvika tull, ska köra motorvägen i Spanien och ta avfart Monte Gordo och sedan fortsätta N-125 till Faro. Observera att det under vissa tidpunkter är mycket trafik på N-125, eftersom många portugiser undviker att köra på A22 på grund av motorvägstullarna.