Hål 1- 18 på Islantilla kallas Azul-Amarillo, vilket betyder BLå-Gul på spanska. Slingan används oftast i mästerskapssammanhang. Azul är en utmaning för golfare i alla kategorier. Det börjar med ett utmanande dogleg, där det gäller att välja rätt klubba så att man kommer perfekt runt hörnet utan att gå för långt ner i vattenhindret på hål 2 eller i skogen till höger. Gäster som inte spelat Islantilla på länge kommer att få en positiv överraskning. Under de senaste åren har klubben avverkat mängder av eukalyptusträd på golfbanan, och det är numera relativt lätt att slå sig ut ur skogen på de flesta hål. Meningen med golf är dock att vara på fairway, men just på denna golfbana är det inte alltid så lätt. Att slå kort och rakt har sina fördelar på denna strategiska golfbana. Hålen är korta, men det går inte att slappna av en sekund, för då finns det risk att förlora bollen i ett hinder eller out-of-bounds.

Hål 4 var tidigare ett av Europas svåraste par 4 hål, men det spelas numera som par 5 till glädje för de allra flesta. Det spektakulära hål 8 är en mycket kort par 3 med en upphöjd green. Där gäller det att välja rätt klubba, annars rullar bollen av greenen och spelaren står med en brant chip uppför. Det gäller att ta i lagom mycket, så man inte slår över hela green och out.

Golfbanan kan vara lite avskräckande första gången, men är väldigt roliga att spela. Den är allt annat än ett öppet fält, sådana banor vi brukar kalla flygfält. Här kan förmodligen inga flygplan landa. Terrängen är varierande och varje gång man kommer upp på en höjd, så ser man vackra vyer över havet och byn nedanför anläggningen.  

Hål 10 är en kort par 5, men där det oftast lönar sig att spela försiktigt fram mot det stora buskaget markerat som vattenhinder, innan man går för greenen som ligger långt nedanför fairway. Slaget in mot green är lika fascinerande varje gång. Det gäller att ta med i beräkningen att bollen flyger mycket längre när greenen ligger så långt ner. Minsta topp så är bollen bland buskarna eller i bäcken. 

Hål 12 är en annan spektakulär par 5, med out-of-bounds både till höger och vänster. Här finns det möjlighet att träna sidlut. Det är inte ovanligt att ha bollen ovanför fötterna på första slaget från fairway, och sedan nedanför fötterna på andra slaget. De flesta har också ett brant slag uppför när de spelar in mot green.

Par 3 hålen är mycket korta, och där är det många som gör par och birdie, vilket brukar hjälpa få att få ett bra slutresultat.