2020-12-09

Idag är det 18 grader och sol. Gästerna som är på plats spelar väldigt mycket golf, och det är lätt att få bra starttider. Algarve regionen har fortfarande lite smitta när det gäller Corona. Antal personer som dött sedan i mars 2020 är nu 55, vilket är väldigt få jämfört med övriga regioner av samma storlek i Europa. Sedan i mars, så har 5789 personer registrerats som smittade.

De restriktionerna som införts är enkla att följa och upplevs inte som någon större uppoffring av oss på plats. Samtliga medborgare uppfordras att vara hemma mellan 23:00-05:00, en tid då våra gäster ändå brukar sova. Självklart får man vistas ute på natten om man har giltigt skäl, som arbete, resa till apotek eller sjukhus eller hemresa.

Olika kommuner har diverse restriktioner, men största skillnaden mot tidigare är att de flesta restauranger och barer stänger 22:30, men man kan få hemleverans av mat till 01:00 på natten. I tillägg så öppnar de flesta butiker numera först kl.10:00, men varför smittorisken skulle vara större tidigt på morgonen är oklart.

I samband med helgdagar, så har det funnits restriktioner när det gäller att flytta sig mellan olika kommuner. Det har inte påverkat våra gäster, som spelat golf i kommunen där deras lägenhetshotell ligger. Även om restriktionerna inte gäller idag, så uppmanar vi alla gäster att undvika trängsel på marknader och shopping center och istället spela en extra golfrunda. Skulle det införas förbud mot att köra bil på allmän väg under vissa dagar, så bör det inte drabba våra gäster speciellt hårt, eftersom alla bor inom gångavstånd från golfklubben.  

Förväntningar inför jul och nyår

Den 18/12 fattar myndigheterna nya beslut angående jul och nyår, men förväntade direktiv har redan publicerats. Smittspridningen har bromsats in, och det tros bli tillåtet att besöka släktingar i andra delar av Portugal. Julfirandes får ske med de närmaste, men myndigheterna uppmanar alla att hålla avstånd och bära ansiktsmask, speciellt vid umgänge med äldre släktingar. På nyårsafton, så förväntas restauranger har möjlighet att ha öppet till 01:00, med möjlighet att köra bil på allmän väg fram till 02:00. Nyårsfester förväntas bli förbjudna, om de inte arrangeras i mindre skala och i privat regi.

Varför har antalet smittade ökat?

Att smittotalen på Algarve ökade mycket sista veckorna berodde bland annat på att många interner och personal på ett fängelse testats positiva för Corona samt att smittan drabbat äldreboenden. Att antalet döda är lågt jämfört med regioner med motsvarande antal invånare och smittade anses vara ett positivt betyg för den moderna och omfattande sjukvård som erbjuds på Algarve.

Corona i Portugal

Algarve ligger längst ner i södra Portugal och regionen Norte ligger längst uppe i norr. Det är oerhört stora skillnader när det gäller smittspridning mellan syd och nord. Region Norte har drabbats hårdast av Corona med drygt 52% av alla registrerade fall i landet och nära 50% av alla dödsfall, medan motsvarande data för region Algarve (Faro) bara är runt 1%. Befolkningen som bor i Porto och andra delar av norra Portugal har många restriktioner när det gäller att förflytta sig, vilket minskar risken att smitta sprids till invånare på Algarve och andra regioner.   

 

Läs tidigare Corona rapporter från Algarve