Det finns många spännande och vackra platser att besöka på Algarvekusten. Läs mer om sevärdheter

Lagos

Charmiga Lagos är största staden på den västra delen av Algarvekusten. I stadskärnan finns trånga gränder, massor av restauranger och vackra kullerstensgator. Här är lätt att trivas, vilket tyvärr gör att man ser gott andra turister. På mindre gator kan man fortfarande äta och dricka gott på mysiga restauranger, som även lokalbefolkningen besöker. Lagos har haft stor betydelse historiskt sett för nationen Portugal. Staden var en gång centrum för slavhandeln i Europa och en viktigt hamn under åren då Portugal var en mäktig sjöfartsnation. Efter stora satsningar under tiden då prins Henrik Sjöfararen finansierade expeditioner, utbildning och forskning, så blev Portugiserna världsledande på skeppsbygge och navigering. Lagos var en ledande hamn och handelsplats. Erövringarna via havet gjorde det lilla landet till en stormakt, då de intog nya territorier som bland annat Madeira, Azorerna och Kap Verde och senare även Brasilien. Lagos är en perfekt stad att besöka under en dagsutflykt. Promenera längs marinan, handla på den lokala matmarknaden och njut av färsk fisk och ångkokta grönsaker. Om man är historiskt intresserad, så är kyrkan Igreja de Santo António värd att besöka med sin rika interiör, samt det kommunala museet. Runt Lagos finns många vackra stränder att besökta. Kusten runt Lagos är spektakulär. Från marinan kan man åka på olika båtutflykter eller delfinsafari. Passa på att boka plats på en mindre båt som kan åka in i grottorna, upptäck gömda stränder och vackra klippformationen från vattnet.

Sagres och Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente  är kontinental Europas sydvästra slutpunkt, och historiskt sett en plats som upplevts av många som världens ände. Än idag, så är området runt Sagres relativt oexploaterat jämfört med resterande delen av Algarvekusten.  

Sagres är berömt för sina stränder, stora vågor samt att här en gång utbildades sjömän, expeditionsledare och skeppsbyggare under tiden då Portugal dominerade världshaven.  Innanför fortets murarna, Fortaleza de Sagres, finns en gigantisk vindkompass som Henrik Sjöfararen sägs ha använt. Fortet i sig är inte speciellt imponerande, men det är de enorma klippsidorna och vågorna som skyddar staden som fångar all uppmärksamhet.

Den stora fyren vid Cabo de São Vicente har genom historien hjälpt sjöfarare från många nationer. Platsen är så vindpinad, att det nästan inte finns vegetation. Ta med vindtäta kläder. Till området runt Cabo de São Vicente kommer mängder av ornitologer för att se när fåglarna återvänder till fastlandet. I Sagres samlas många av världens främsta surfare. Det är en populär plats även för solbadare.

Besök Sagres under en dagsutflykt. Förundras över naturens krafter vid Cabo de São Vicente. Hitta en mysig restaurang i Sagres och beställ lokalt fångad fisk och vinho verde, titta på folk och varva ner.   

Castelejo och Cordoama

Kör nordväst till en av portugals mest kända utsiktsplatser, Miradouro de Castelejo, men fantasiskt utsikt över havet och kusten. Klipporna är enormt vackra och en solig dag kan man se upp mot Lissabon. Båda ständerna Castelejo och Cordoama har bra restauranger.

Guadalupes kapell | Capela da Guadalupe

Mellan Budens och Raposeira finns ett kapell dedikerat till helgonet Guadalupe. Dit brukade Henrik sjöfararen, Henrique o Navegador på portugisiska, komma för att be. Det är en av de få byggnader från medeltiden som överlevde den enorma jordbävningen 1755. Platsen är vacker och där finns en utställning om Henrik sjöfararen. Är ni hungriga efter utflykten, så besök den populära restaurangen Marigil i Raposeira.   

 
 
 

Sök och jämför priser   Boka boende, golf, transfer och hyrbil