Påsken är årets största och viktigaste högtid, enligt de flesta spanjorer. Påskveckan heter Semana Santa på spanska och under hela veckan pågår processioner i alla större städer. Traditionen går tillbaka ända till 1500-talet.  I regionhuvudstaden Huelva pågår processionerna från Palmsöndagen till Långfredagen. Det är 26 brödraskap som på olika dagar och tider bär runt på utsmyckade och vackert dekorerade statyer av Jesus och Maria. Statyerna förs ut från kyrkorna och visas sedan upp för stadens befolkning när de bärs runt på gatorna i centrum. Det är en stor folkfest, som direktsänds i tv.

Männen som bär kallas costaleros. Det är otroligt tungt att bära runt på statyerna som väger många ton, men samtidigt är det en mycket stor ära att bli utvald till costalero. Många costaleros går även barfota med blödande fötter, och smärtorna de upplever jämförs med Jesus lidande. Övriga i processionen kallas nazarenos. De bär dräkter, som för tankarna till Ku Klux Klan. Huvudbonaden kallas capirote, och den döljer ansiktet.  Längs med processionerna kan man ibland höra saetas, som låter som en sorgsen version av flamenco. Saetas sjungs oftast från en balkong, och då brukar processionerna stanna upp tills sången är över. Med processionerna följer nästan alltid en musikkår.

Processionerna startar på Palmsöndagen, som kallas Domingo de Ramos. Det är processioner varje kväll med fyra brödraskap. För att få se flera brödraskap, så ska man vara på plats mellan 19:00 och 21:00  på carrera oficial, vilket är några utvalda gator mitt i centrum där alla processioner passerar. Längs carrera oficial bygger Huelva stad upp läktare för åskådare. Det går att hyra en sittplats, men det brukar vara så mycket folk att man får räkna med att stå. På Skärtorsdagen fortsätter processionerna fram till morgontimmarna. Paraderna avslutas på Långfredagen med brödraskapet Nazareno, som startar 04:00 och fortsätter fram till 11:00 på morgonen. Vid regn ställs processionerna in, eftersom de dyrbara avbildningarna av Jungfru Maria och Kristus kan bli förstörda. Det brukar vara en stor sorg för alla som skulle deltagit, och många gråter öppet. För att få mera information, ladda ner årets guide på http://www.huelva.es. Där finns exakta tider för varje brödraskap och mera information på spanska.

Oftast är det lätt att få parkering bakom tågstation i Huelva. När man kör in över stora bron till Huelva, så ska man direkt hålla höger och sedan köra rakt fram i alla rondeller och följa vägen när den svänger svagt till höger. När vägen tar slut i en stor rondell, så har man tågstation och spåren snett fram till vänster och parkeringen är snett upp till höger på en stor grusplan. Det kostar bara 2 EUR att parkera och bilen kan stå upp till 8 timmar.
Passa på att njuta av några goda tapas eller en fika i samband med ert påskbesök till Huelva. Det är en upplevelse man aldrig glömmer, och som ni inte ska missa. 


Glad Påsk till er alla!
Katharina
SoloGolf | GolfiSpanien